Charlie Kaufman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charlie Kaufman
americký scenárista
Charlie Kaufman
Narodenie19. november 1958 (65 rokov)
New York, New York, USA
Odkazy
Webstránkabeingcharliekaufman.com
CommonsSpolupracuj na Commons Charlie Kaufman

Charles Stuart Kaufman (* 19. november 1958, New York, New York, USA) je americký scenárista ocenený Oscarom, ktorý bol časopisom Premiere označený za jedného zo 100 najvplyvnejších ľudí v Hollywoode.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Kaufman začínal v televízii, kde napísal dva diely seriálu Chris Elliott's Get a Life, ako aj niekoľko desiatok dielov iných seriálov, napríklad Ned a Stacey a The Dana Carvey Show.

Po prvýkrát sa preslávil ako scenárista filmu V koži Johna Malkovicha, za ktorý získal nomináciu na Oscara a cenu BAFTA. Napísal tiež scenár k filmu Zlez zo stromu, režírovaný Michelom Gondrym, ďalej spolupracoval so Spike Jonzeom ako scenárista k filmu Adaptácia, za ktorý získal ďalšiu nomináciu na Oscara a druhú cenu BAFTA. Adaptácia rozpráva príbeh „Charlieho Kaufmana“, postavy, ktorá je silne beletrizovanou verziou scenáristu. Tento však v skutočnom živote nemá identické dvojča, je ženatý a nie slobodný, a sotva sa mu podarilo zažiť drámu, akú sledujeme vo filme.

Napísal tiež Milujte svojho zabijaka, autobiografiu Chucka Barrisa, moderátora zábavného programu, ktorý sa domnieval, že je zároveň vrahom na objednávku pre CIA; režisérsky debut Georga Clooneyho. Kaufman veľmi kritizoval Georga Clooneyho za to, že zasahoval do scenára Milujte svojho zabijaka bez toho, aby s ním čokoľvek prekonzultoval. V interview s Williamom Arnoldom povedal: „Obvykle scenárista dodá scenár a vyparí sa. Ja nie. Chcem sa na všetkom podieľať od začiatku do konca. A títo režiséri [Gondry, Jonze] to vedia, a rešpektujú.“

Jeho najnovší scenáristický počin je Večný svit nepoškvrnenej mysle, druhý film, pri ktorom spolupracoval s režisérom Michelom Gondrym, za ktorý získal svoju prvú Cenu akadémie za originálny scenár a tretie ocenenie BAFTA. David Edelstein opísal tento film v časopise Slate takto: „Strašná pravda obrátená naruby Philipom K. Dickom, s odvolávkami na Samuela Becketta, Chrisa Markera, Johna Guarea—najväčších dramatikov súčasného rozbitého vedomia. Ale zápletka je čisto kaufmanovská.“

Zaujímavým modelom v kaufmanovej práci je, že sa často zameriava na introvertných, svojím spôsobom hanblivých mužských protagonistov a dominantné ženské postavy. Toto vidíme vo Večnom svite nepoškvrnenej mysle (Joel/Clementine), Adaptácii (Charlie) a vo V koži Johna Malkovicha (Craig/Maxine).

Žije v Pasadene, v štáte Kalifornia.

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Najnovšie napísal a režíroval hru Nádej opúšťa divadlo, časť výhradne zvukovej produkcie Theater of the New Ear. V tejto hre hrajú také hviezdy ako Meryl Streepová, Hope Davis a Peter Dinklage. V rámci hry to bola posledná vec, akú Charlie Kaufman (postava) napísal predtým ako spáchal samovraždu. Názov sa vzťahuje na postavu Hopa Davisa, ktorý "opúšťa divadlo."

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi obľúbených spisovateľov Charlieho Kaufmana patria Franz Kafka, Samuel Beckett, Stanisław Lem, Philip K. Dick, Flannery O'Connor, Stephen Dixon, Shirley Jackson a Patricia Highsmith. V Kaufmanovom diele môžeme nájsť referencie na ďalšiu osobnosť literatúry, Italo Svevo. Jedna z jeho postáv je pomenovaná po súčasnom talianskom spisovateľovi (Mary Svevo vo Večný svit nepoškvrnenej mysle), a Svevov román La Coscienza di Zeno (Zenova spoveď, alebo Zenovo svedomie, 1923) majú s Kaufmanovou tvorbou dôležitú spojitosť.

Citáty[upraviť | upraviť zdroj]

"Vedomie je strašné prekliatie. Myslím. Cítim. Trpím."

- Craig Schwartz (John Cusack) vo V koži Johna Malkovicha

„Keď som bol mladší, mal som rád Woodyho Allena. Jeho skorá tvorba je úplne chaotická, čo sa mi ako dieťaťu páčilo, ale tiež to bola osobnosť, ku ktorej som mohol vzhliadať, chápete, akýsi žid hore na plátne. Keď som bol mladší, chcel som písať komédie a jeho štýl sa mi páčil. Ale vtedy som mal o veciach inú predstavu.“ (...)

„Nemám nič proti príbehom, ale potrebujem cítiť, že sa niečo deje. Čítal som niečo od Emily Dickinsonovej a budem to parafrázovať: viete, že je to poézia, keď vám z toho behá mráz po chrbte.“

- Rozhovor s Michaelom Koreskym a Matthewom Plouffe, Reverse Shot Online, jar 2005

Vybraná filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Scenáre[upraviť | upraviť zdroj]

Réžia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy (v anglickom jazyku)[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie rozhovory[upraviť | upraviť zdroj]