Chelatometrický indikátor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Murexid je bežne používaný chelatometrický indikátor.

Chelatometrický indikátor[1] alebo komplexometrický indikátor[1] je iónochrómne farbivo, ktoré mení farbu v prítomnosti konkrétnych iónov kovov.[2] Tvorí slabý komplex s iónmi prítomnými v roztoku. Tento komplex má výrazne odlišnú farbu od neviazaného farbiva. Chelatometrické indikátory sa občas nazývajú i pM indikátory,[3] pretože sa používajú na stanovenie koncentrácie kovov. V analytickej chémii sa chelatometrické indikátory využívajú v chelatometrii na určenie bodu ekvivalencie, teda bodu, kedy sú všetky kovy v roztoku viazané chelačným činidlom (typicky EDTA). Tieto indikátory sa kvôli tomu občas nazývajú i metalochrómne indikátory[4] alebo kovové indikátory.[5]

Niektore chelatometrické indikátory sú citlivé na prítomnosť vzduchu, čím sa môžu poškodiť. Ak roztok s takýmto indikátorom stratí farbu počas titrácie, je nutné pridať jednu či dve kvapky čerstvého roztoku.

Redoxné indikátory[upraviť | upraviť zdroj]

V niektorých prípadoch, keď je titrovaný roztok redoxným systémom, ktorého rovnováha je ovplyvnená odobratím kovových iónom, môžu redoxné indikátory fungovať ako chelatometrické indikátory.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Chelatometrické indikátory sú organické molekuly rozpustné vo vode. Patria medzi ne napríklad:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Chelatometrické (komplexometrické) titrace [online]. Katedra analytické chemie UPOL, [cit. 2022-01-14]. Dostupné online.
  2. Flaschka, H.; Schwarzenbach, G.; Schwarzenbach, Gerold. Complexometric titrations. London : Methuen, 1969. ISBN 0-416-19290-4.
  3. M. A. Malati. Experimental Inorganic/Physical Chemistry: An Investigative, Integrated Approach to Practical Project Work (Horwood Series in Chemical Science). [s.l.] : Albion/Horwood Pub, 1999. ISBN 1-898563-47-0. S. 20.
  4. SLOVÁK, Václav. CHELATOMETRIE (přípravný text pro ChO) [online]. Katedra chemie, PřF OU, [cit. 2022-01-14]. Dostupné online.
  5. Indikátory kovové | P-LAB = Potřeby pro laboratoř, Chemikálie, Life Science, Nábytek [online]. www.p-lab.cz, [cit. 2022-01-14]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Complexometric indicator na anglickej Wikipédii.