Christoph Martin Wieland

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Christoph Martin Wieland
nemecký osvietenský spisovateľ
Christoph Martin Wieland
Narodenie5. september 1733
Oberholzheim bei Laupheim
Úmrtie20. január 1813 (79 rokov)
Weimar
PodpisChristoph Martin Wieland, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Christoph Martin Wieland
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Christoph Martin Wieland

Christoph Martin Wieland (* 5. september 1733, Oberholzheim bei Laupheim – † 20. január 1813 Weimar) bol nemecký osvietenský spisovateľ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Geschichte der Abderiten (1887)

Študoval filozofiu na univerzitách v Erfurte a Tübingene. Bol profesorom filozofie v Erfurte. V roku 1772 vychovávateľom na kniežacom dvore, neskôr úradníkom.

Jeho počiatočná literárna tvorba bola ovplyvnená životným štýlom rokoka. V ďalšom diele hľadanie optimálneho systému pre rozvoj človeka. Je autor prvého románu zameraného na výchovu človeka k humanite ("Osudy Agathona"). Podobne ako napr. Condorcet presahoval vo svojom mierovom a zjednocovacom myslení európske hranice. On to bol, kto do nášho slovníka ešte v predvečer Veľkej francúzskej revolúcie vniesol pojmy "svetoobčan", "kozmopolitizmus" (spisy "Svetoobčan" a "Tajomstvo rádu kozmopolitov"). Pritom však neunikol istej miere zaslepenosti, keď pri oceňovaní hodnôt európskej kultúry a vzdelanosti predpokladal trvalú nadvládu Európy nad svetom. Snil o blahodarnej revolúcii, prevedenej nie „divokým povstaním a občianskymi vojnami“, ale pokojnou, „nežnou“, presvedčivou, na prevahe rozumu založenou cestou. Z tejto ilúzie sa nevymanil ani po jakobínskych hrôzach. Svoju predstavu zjednotenia európskych národov ďalej ozrejmil roku 1798 v "Rozhovoroch medzi štyrmi očami", kde nabádal národy, aby sa zriekli starého barbarstva, "kanibalskej" národnostnej nenávisti, predsudkov, závisti, úskokov a "vreckárskych trikov, ktoré sa skôr nazývali politikou". Navrhol trvalé európske spoločenstvo a európsky súdny dvor. Svoju nádej potom uprel k Napoleonovi, ale skoro zažil najhoršie sklamanie, pretože cisárova cesta bola priamou negáciou Wielandových predstáv.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • František Mezihorák: Malá encyklopedie velkých Evropanů

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]