Chrup

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Usadenie chrupu v čeľusti

Chrup (lat. dentitio) je súhrn všetkých zubov jedinca. Chrupy sa delia podľa rôznych kritérií.

Delenie podľa tvaru zubov[upraviť | upraviť zdroj]

Izodontný chrup[upraviť | upraviť zdroj]

Zuby drsnokožcov a obojživelníkov majú jeden tvar. Ide o izodontný (alebo homodontný) chrup a živočíchov – izodontov (alebo homodontov). U plazov sú prítomné už čiastočne odlišné zuby, napríklad u krokodílov sú zuby podobné očným. Zvláštnu formu tvoria jedové zuby hadov, ktoré majú buď jedový kanál vo vnútri, alebo jedový žliabok na vnútornej strane zubu.

Heterodontný chrup[upraviť | upraviť zdroj]

Cicavce majú menší počet zubov, ako ostatné živočíchy, ale ich tvar je prispôsobený funkcii. Ide o heterodontný chrup a tieto živočíchy sú heterodonti. Cicavce okrem radov vtákozobce (lat. Monotremata), chudozubce (lat. Edentata), šupinavce (lat. Pholidota) a veľryby (lat. Cetacea) majú až 4 rôzne typy zubov. Existujú tiež veľmi špecializované tvary, ktoré sa nachádzajú len u niekoľkých druhov. Napríklad hlodavce (lat. Rodentia) majú rezáky premenené na hlodacie zuby. Ich opotrebúvanie stimuluje trvalý rast do dĺžky. Očné zuby mäsožravcov (lat. Carnivora) slúžia ako úchopové zuby. U iných zvierat majú očné zuby rôzne veľkosti u oboch pohlaví a sú sekundárnym pohlavným znakom.

Dentálna formula[upraviť | upraviť zdroj]

Štyri základné typy zubov cicavcov sú rezák, očný zub, črenový zub a stolička. Počet zubov každého typu jednej polovice čeľuste sa zapisuje ako dentálna formula. Celkový počet zubov jedinca je teda dvojnásobný ako v dentálnej formule – pravá a ľavá strana. Dentálna formula 2.1.2.3 znamená 2 rezáky, 1 očný zub, 2 črenové zuby a 3 stoličky.

Ľudská dentálna formula je:

2.1.2.3
2.1.2.3

Mačacia dentálna formula je [1]:

3.1.3.1
3.1.2.1

Pásavec (lat. Cabassous) je izodont [2]. Jeho dentálna formula je veľmi jednoduchá:

8
8

Maximálna dentálna formula pre heterodontné placentovce (lat. Eutheria) je:

3.1.4.3
3.1.4.3

Vačkovce (lat. Metatheria) majú viacej zubov ako placentovce. Vačica (lat. Didelphis) má dentálnu formulu:

5.1.3.4
4.1.3.4

Delenie podľa obdobia života[upraviť | upraviť zdroj]

Difiodontný chrup[upraviť | upraviť zdroj]

U mnohých cicavcov má mláďa sadu mliečnych (alebo dočasných) zubov - mliečny chrup (lat. dentitio decidua), ktorá vypadne a je nahradená dospelými zubami - stálym chrupom (lat. dentitio permanenta). Živočíchy s 2 sadami zubov, z ktorých jedna nasleduje druhú, majú difiodontný chrup a nazývajú sa difiodonti.

Dentálna formula pre mliečny chrup ľudí je:

2.1.0.2
2.1.0.2

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]