Coca-Cola

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fľaša
Logo
Coca-Cola stáčacie továrne. 08.01.1941, Montreal, Kanada.

Coca-Cola (po slovensky aj kokakola alebo kola, po anglicky aj Coke) je hnedý kolový, sladký nealkoholický nápoj, ktorý obsahuje oxid uhličitý. Vyrába ju The Coca-Cola Company. Predáva sa vo viac ako 200 krajinách sveta.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Coca Colu vyrobil doktor John Stith Pemberton v Atlante v USA ako patentovaný liek. Pravdepodobne bol inšpirovaný úspechom alkoholického nápoja Cocawine (od firmy Vin Mariani), ktorý bol kombináciou vína s kokaínom. V roku 1885 bola v Atlante (štát Georgia) prohibícia, Pemberton sa preto snažil o výrobu nealkoholickej verzie francúzskeho nápoja Wine Cola.

Prvým obchodom s Coca colou bol od 8. mája 1886 predaj vynálezu v lekárni Jacob's Pharmacy v Atlante. Patent bol označovaný ako liek, ktorý mal pomáhať pri viacerých ochoreniach, ako boli bolesti v brušnej dutine, bolesti nervového pôvodu, bolesti hlavy, liečenie závislosti na morfiu, či dokonca pri impotencii.

Prvú reklamnú kampaň na Coca colu rozbehol Pemberton v časopise Atlanta Journal 29. mája 1886. Prvých osem mesiacov sa nápoj predával v priemere deväť fliaš za deň. Koncom 19. storočia receptúru na tento nápoj kúpil americký obchodník Asa Griggs Candler, ktorého marketingové taktiky viedli spoločnosť Coca-Cola k jej dominancii na svetovom trhu s nealkoholickými nápojmi počas 20. storočia.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Coca-Cola pochádzal z povzbudzujúcich látok, ktoré sa používajú pri jej výrobe. Sú to listy juhoamerického kríka koky, z ktorého sa vyrába aj známa droga kokaín (koks) . Nápoj je dochucovaný aj výťažkom z kolových orechov, ktoré tiež obsahujú inú povzbudzujúcu látku - kofeín. Do roku 1903 obsahovala jedna fľaša Coca-coly 9 miligramov kokaínu, ktorý bol z výroby nápoja v tomto roku odstránený.

Od roku 1904 sa na výrobu používajú listy, ktoré sú na molekulárnej úrovni zbavené obsahu kokaínu. Dodnes sa používa prísada nenarkotického výťažku z kokových listov, ktorý je vyrábaný vo firme Stepan Company v Maywoode (New Jersey). Táto firma je jedinou legálnou firmou, ktorá do USA dováža listy koky z Peru a Bolívie. Extrahovaný kokaín firma predáva farmaceutickej firme Mallinckrodt Inc. v St. Louis, ktorá má jediná licenciu na jeho spracovanie pre medicínske účely.

Imidž výrobku[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Coca-Cola bol vymyslený Pembertonovým kníhkupcom Frankom Masonom Robinsonom v roku 1885. Robinson nebol len dobrým predavačom, ale mal aj úchvatné písmo, bol to práve on, kto vymyslel dnešné logo Coca-Coly. Rez písma, známy ako Spencerian script sa vyvinul v polovici 19. storočia a bol v tejto dobe jedným z dominantných štýlov pre rukou písané texty v USA.

Slávna fľaša, ktorú vo firme nazývajú "contour bottle" (tvarovaná fľaša), no známejšia je pod názvom "hobble skirt" (úzka sukňa), bola vymyslená dizajnérom Earl R. Deanom v roku 1915. Úlohou pri realizácii návrhu pre dizajnérov bolo vytvoriť fľašu, ktorú by spotrebiteľ uznal za plnohodnotnú iba keď je naplnená, aby tmavá farba obsahu (nápoja) zvýraznila, skrášlila jej kontúry. Zároveň mala byť štylizovaná do tvarov základných dvoch zložiek, ktoré nápoj obsahoval: tvar kokového listu, a zložené segmenty kolového orecha. Autori sa inšpirovali obrázkami, ktoré boli v Encyclopædii Britannica a použili ich ako model pre tvar prototypu fľaše.

Reklama na Coca-Colu[upraviť | upraviť zdroj]

Reklama na Coca-Colu

Reklamné kampane na Coca-Colu majú významný dopad na americkú, ale aj svetovú kultúru. Červeno-bielo oblečený bielovlasý deduško Santa Claus pochádzajúci z týchto kampaní je považovaný za model v modernej dobe uznávaného vzhľadu tejto v kresťanskom svete uznávanej postavy. Firma Coca-Cola v 30. rokoch 20. storočia využila pre svoju kampaň túto postavu po firme White Rock Beverages, ktorá propagovala spolu so Santom svoje zázvorové pivo, či minerálnu vodu v roku 1915.

Pred Santom Coca-Cola na svojich posteroch použila obrázky elegantne oblečeného dievčaťa. V prvej kampani v roku 1895 to bola mladá bostonská herečka Hilda Clark.

Vzhľadom na obsah kofeínu vo svojom výrobku a súdne procesy v začiatkoch výroby a predaja nápoja si firma Coca-Cola Company dala za cieľ vo svojich kampaniach neoslovovať detskú populáciu mladšiu ako 12 rokov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Fľaše Coca-Cola Zero a Coca-Cola Light

Spoločnosť v súčasnosti vyrába kolový koncentrát, ktorý predáva rozličným licenčným výrobcom nápoja na celom svete. Regionálni producenti značky plnia zmes koncentrátu, filtrovanej vody a sladidiel do plechoviek, či fliaš a predávajú ich v obchodných sieťach, či predajných automatoch.

Kritiky voči produktu[upraviť | upraviť zdroj]

Firma Coca-Cola Company je kritizovaná pre svoje obchodné praktiky hlavne preto, že jej produkt je považovaný za zdraviu škodlivý. K prvým protestom dochádzalo pre jeho vraj vysoký obsah kyselín, no vo viacerých súdnych sporoch sa tento názor nepotvrdil. Ďalšie protesty sú zamerané na vysoký obsah sladidiel v sódovej vode, ktorá podporuje ich vstrebávanie a hlavne u mládeže dochádza k riziku vzniku obezity. Štúdiá potvrdili, že Coca-cola obsahuje nízke množstvo kalcia (ktorého nedostatok je rizikovým faktorom pre vznik osteoporózy), magnézia, kyseliny ascorbovej, riboflavínu, a vitamínu A. Nápoj je kritizovaný aj pre svoj obsah kofeínu, ktorého užívanie môže spôsobiť fyzickú závislosť.

Aj keď bolo s firmou od 20. rokov minulého storočia viacero súdnych sporov, v žiadnych neboli jasne potvrdené nad rámec platných noriem ohrozujúce riziká pri pití ich produktu. Väčšie problémy s nápojom Coca-cola vznikli na začiatku 21. storočia v Indii, kde sa vo vode používanej na jeho výrobu objavili stopy po chemických látkach, používaných hlavne v poľnohospodárstve, ako sú pesticídy, DDT a iné. V tomto období bola z trhu stiahnutá indická produkcia nealkoholických nápojov nielen od firmy Coca-Cola, ale aj od Pepsi. Firmy nápojového priemyslu operujúce v jednotlivých regiónoch vtedy zvýšili svoje úsilie na zdokonalenie systému filtrácie a čistenia používanej vody.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Coca-Cola

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]