Colníčka (Mafstory)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
“Colníčka”
Epizóda zo seriálu Mafstory
Číslo epizódy Séria 4
Epizóda 17
Hostia Lucia Vráblicová
Scenár Karol D. Horváth
Stanislav Guštafík
Réžia Karol Vosátko
Kamera Emil Mračka
Dátum vydania
Dátum vysielania 11. jún 2008
Epizódy chronologicky
← Predchádzajúca Ďalšia →
"Stávka" "Narodeniny tety Márgit"

Colníčka je názov sedemnástej epizódy štvrtej série slovenského seriálu Mafstory.

Hosťom v tejto časti je Lucia Vráblicová, ktorá stvárňuje colníčku.

Pipna je vyprovokovaná, vraj nedokáže urobiť skúšku sama, tak sa začne učiť, aj keď za pomoci Bélových liekov. Ali chce nové auto, problémom je clo, tak ho budú evidovať ako niečo iné. Netušia však, že príde návšteva z colnej správy...

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Všetci sedia v obývačke okrem Aliho. Bavia sa o obchodoch a o Banánových praktikách vymáhania výpalného prostredníctvom mlátenia husou po hlave. Pipina sa sťažuje na hluk, pretože sa učí. Síce sa pozerá do zrkadla, no tvrdí, že si opakuje. Podľa Banána si opakuje vybrané slová po „p“, ako napr. pištoľ, „pichánie“, Pipina. Celé jej vzdelanie spočíva na Alinkových peniazoch a presvedčovacej schopnosti Banána a Prca. Pipina nesúhlasí a tvrdí, že niektoré skúšky spravila aj sama, ale nevie si spomenúť ktoré. Skúšku sama spraví jedine v butiku so šatami, podľa Banána. Pipina sa zaprisaháva, že najbližšiu skúšku spraví sama.

Ali sa pýta Milanka, čo je nové. Milan hovorí o najbližšej Pipininej skúške – manažment ľudských zdrojov. Ali chce vedieť Banánov názor na jeho auto prezývané „Medveď“ za 7 miliónov Sk priamo zo Ženevy. Banánovi sa neskutočne páči. Ali mu ho daruje. Milanko chce teda nový bicykel. Ali reaguje: „To som si mohol myslieť. Podaj Medveďa a hneď ti zeberú celú garáž.“ Ali bude mať totiž nové auto. Milan vytiahol fascikel a predstavuje tri najlepšie ponuky, ktoré našiel. Prvá – Ferrari Enzo, stovka za 3,6 sek., 360 km/h, 22 miliónov Sk. Ali túto ponuku zamieta, Ferrari má každý. Druhá – Bugatti Veyron, stovka za 4,5 sek., 407 km/h, 33 miliónov Sk. Dizajnérom je Slovák z Námestova. Ali hovorí, že Námestovo má značku NO, čiže NE. Banán nechápe, čo môže byť lepšie ako Bugatti. Tretia ponuka – najdrahšie auto je Experiment X, je len jediný exemplár, nachádza sa v Arabských emirátoch. Stovka za 0,9 sek., výkon 2800 koní, 666 km/h. Ali ho chce mať do týždňa pred domom. Cena je 60 miliónov. Má to ešte jeden zádrhel – clo 60 miliónov. Milan ešte zistil, že jediné čo sa dá odtiaľ doviezť bez cla je kadidlo. Ali to hneď vyriešil, objednávka kadidla za 60 miliónov pre Mederský kostol je kamufláž na kúpu nového auta.

Pipina si v posteli opakuje učivo, nechápe tomu. „Chceš prvýkrát urobiť niečo nové, chceš zložiť sama skúšku. Máš málo energie. A ja mám energie veľa. Musíme časť mojej energie presunúť na tvoju.“ Pipina chce vedieť, ako sa to dá urobiť. Ali vysvetľuje na príklade vybitého mobilu – vtedy sa dá do nabíjačky. Pipinka sa cíti ako dva vybité mobily a Ali chce zasunúť „svoju nabíjačku do jej zástrčky,“ aby Pipina získala množstvo energie.

Pipina je u Bélu v ordinácii. Chce niečo, po čom by sa dobre učila. Odvrhla tzv. „bobule“ a aj tajný preparát pre psov z Ruska. Béla jej ponúka tajnú vodičku, taktiež z Ruska, ktorú používal aj Brežnev, aby sa naučil dlhé texty.

Pipina zrejme po požití zázračného lieku sedí v pracovni a učí sa. Kveta jej nechce veriť, že sa učí. Síce tomu nerozumie, ale pamätá si to. Do pracovne sa rúti Ali evidentne poriadne nahnevaný na Banána. Problémom je totiž to, že auto ešte neprišlo. Pipina im radí ako riešiť situáciu: „Veď to skúste riešiť metodikou brainstormingu alebo brainwritingu. Ale musíte dbať na maximalizáciu obidvoch zložiek bohatstva.“ Alimu asi najviac prekáža, že auto je naložené v kadidle. Milanko nesie správu, vie kde sa všetko zaseklo – na colnici v Břeclavi. Banán to má vybaviť buď peniazmi alebo zbraňami.

Ali čaká na auto v obývačke s Prcom. Prichádza Banán, len nemá so sebou auto, ale colnú správu s colníčkou mjr. Vozobulovou. Prišla vykonať hĺbkovú kontrolu na základe pokusu o daňový únik vo výške 60 miliónov korún. Vie o maskovaní najnovšieho auta kadidlom, žiada všetky účtovné knihy a colné doklady. Ali siaha do vrecka a vyťahuje zlatú kreditku, ktorá mu padá a on sa otáča. Colníčka ponuku odmieta a opätovne žiada colné a účtovné doklady.

Ali, Banán, Béla, Milan a Prco sledujú colníčku v kŕčoch od smiechu, keď si číta doklady. Detské gumené granátomety s plastelínovými nábojmi boli dodané do Libérie. Banán ju chce zabiť. Psa na ňu nepošlú, zomrel by na otravu žalúdka, vylúčená je aj možnosť poslať na ňu Čističa, Béla by jej dal tabletky pre „nadržaných“ býkov, ale Prco ich zjedol. Pipina prichádza naučená, upadá do spánku. Colníčka sa opäť smeje. „Mäsko biele, jemné – 20 kusov – dovoz z mäsokombinátu priamo do mäsiarstva. Požiar sa tiež vylúčil, Milan jej dal všetky doklady. Colníčka upozorňuje na „bodrel medzigalaktických rozmeroch“ v účtovníctve. Milanko sa rozčuľuje, ale jej umelý úsmev ho schladí. Béla má plán: „Opime ju! Prco ju znásilní, Milan odfotí a fotky pošleme ministrovi.“ Pipina sa preberá a chce sa učiť vnútrofiremné manažovanie upratovačiek, odchádza preč. Colníčka sa pýta, či berie drogy. Pri ich fantázii by sa nečudovala, keby Pipina šňupala majzenu.

Pani Vozobulová kontroluje papiere v pracovni. S rodinou to vyzerá zle. Zaujíma ju obraz na stene, ale je to Aliho otec. Za obrazom sa skrýva trezor, Milan s Alim „ani netušili“, že tam je. Prichádza Márgit a počuje rozhovor o hesle do trezora a povie ho colníčke – 12345. Colníčka odhaľuje tajomstvá trezora – diamanty z Lesotha, ktoré boli zaevidované ako šošovica; Aliho hodinky od starého otca k prvému svätému prijímaniu. Márgit mala obchodovať s ozvučovacou technikou – podľa dokladov nakúpila aparatúru, ktorá by potešila aj Metallicu.

Kontrola nevyhla ani Bélovu ordináciu. On ju hneď ponúka, aby sa napila. Béla má obchodovať s bravčovým mäsom a vnútornosťami, vraj iba na prilepšenie. Majorka si myslí, že by to mohlo byť maskovanie nejakého obchodu. Béla jú dopĺňa: „...s ľudskými orgánmi?“ Bélovi hrozí možnosť súdu. On si spomenie na väzenie, kde môže piť len okenu. Colníčka chce urobiť osobnú prehliadku u všetkých. Ako prvý je na rade Milan. Postaví sa jej chrbtom, predkloní sa, rozkročí nohy a ona ho hneď potom ako si natiahne rukavicu a ako on hovorí Á chytí niekde v zadnej časti tela.

Colníčka zhŕňa výsledky hĺbkovej kontroly pred nastúpenými členmi rodiny okrem Pipiny. Majú problémy v mnohých paragrafoch, dokonca aj Milanko, ktorý zohnal cibuľky krvavej orchidey, najdrahšej a najvzácnejšej na svete, ktorú zapísal ako obyčajnú cibuľu. Botanickú záhradku si môže robiť aj v Leopoldove. Prco nakúpil krmivo pre potkany. Závery: kšeftovanie so zbraňami, drahokamami, vzácnymi komoditami, kradnutými automobilmi, ľudskými orgánmi. Je presvedčená, že kontrola by našla aj drogy a zbrane hromadného ničenia. Drogy zásadne vylúčili. Obrali štát o 4 miliardy korún. Colníčka je veľkorysá – odpustí dlh, ak sa nikto nepriblíži k česko-slovenskému pohraničiu. To by ich mohlo zrujnovať. Do pracovne vbieha Pipina a vykrikuje, že spravila skúšku sama. Colníčka bola presvedčená, že s drogami nemajú nič spoločné, ale po tomto výstupe zmenila názor. Autíčko, ktorým by nepohŕdol ani Batman, prepadne štátu.

Pipinu ošetruje teta Márgit. Béla sa prizná, že jej dal ruskú vodičku. Milanko vlieta do izby, Banán vybavil všetko a Pipina má zapísané skúšky aj na ďalší semester. Pipina sa zobúdza a chce ísť na skúšku. Oznamujú jej, že spravila všetky skúšky. Na nič sa nepamätá, Márgit jej objasnila situáciu – popíjala s kamarátkami a má okno.

Prebiehajú dozvuky neželanej návštevy. Ali sa bál, že všetci skončia v Ilave. Kadidlo zostane v Mederi a kňaz sa bude za nich modliť. Prco prináša obálku s nápisom „Experiment X“. Je v nej videokazeta. Keď ju pustia, neveria vlastným očiam. Je na nej pani Vozobulová, ktorá sa im zabudla predstaviť - je to Alena Kimličková z Brodského, šéfka moravskej mafie. Vybabrala s Alim a dostali sa na Slovensko. Aliho chceli zabiť viackrát. Banán ju chce prejsť buldozérom. Ale ona iba ďakuje za nové auto. Ali celý naštvaný posiela všetkých na ukrajinskú hranicu, aby urobili to isté, čo Kimličkovci.

Výroky[upraviť | upraviť zdroj]

Pipina: “Si opakujem...”
Banán: “Si opakuje vybrané slová po ‘P’. Tak ako pitie čaju, pištoľ, pichánie,...”
Milanko: “...pytliak, pýr,...”
Béla: “...Pipina.”
Ali Banánovi: “Odo dneska je ten Medveď (auto) tvoj.”
Milanko: “Ja by som, prosím, potreboval nový bicykel.”
Ali: “To som si mohol myslieť. Podaj Medveďa a hneď ti zeberú celú garáž.”
Milanko (o ponuke áut pre Aliho - Bugatti veyron): “Dizajn mu robil náš človek, rodák z Námestova.”
Ali: “Víš akú značku má Námestovo?”
Milanko: “Samozrejme, ‘NO’.”
Ali: “NO, teda ako no... čiže NE!”
Milanko (o najlepšom aute - Experiment X): “Cena je 60 miliónov. … Má to ešte jeden zádrhel, clo je 60 miliónov. … Jediné čo sa dá odtiaľ doviezť bez cla je kadidlo.”
Ali: “Výborne, tak to auto vybav ako kadidlo a celé to daj jak objednávku pre mederský kostol.”
Ali (vysvetľuje Pipine učivo): “Ty chceš napríklad prvýkrát v živote urobiť zmenu - chceš urobiť skúšku. Je tak?”
Pipina: “Áno.”
Ali: “Ale máš málo energie. Je tak?”
Pipina: “Áno.”
Ali: “No a ja mám energie veľa. To znamená, že musíme časť mojej energie presunúť na tvoju. Chápeš?”
Pipina: “No áno. Ale, Alinko, ako to chceš spraviť?”
Ali: “Čo spravíš, keď máš vybitý mobil?”
Pipina: “No dám ho do nabíjačky.”
Ali: “No a jak sa teraz cítiš? Jak vybitý mobil?”
Pipina: “No né, Alinko, jak dva vybité mobily.”
Ali: “Tak ja teraz svoju nabíjačku strčím do tvojej zástrčky a ty budeš mať toľko energie, že spravíš všetky skúšky.”
Ali (očakáva auto): “Prco, nevieš ako sa ja teším. Ako malý chlapec. Už tu mali byť. Víš jak sa já teším? Jak minister financií na moje daňové priznanie.”
Colníčka (kontroluje): “Vraj detské gumené granátomety aj s plastelínovými nábojmi, typ ‘Náš malý vojačik’, sto kusov dodaných do Libérie.”
Colníčka: “Mäsko biele, jemné, 20 kusov. Dovoz z Mukachevského mäsokombinátu priamo do ‘mäsiarstva’ U červenej lampičky.”