Comské jazero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Komské jazero od Lecca
Breh jazera pri Varenne
Trajekt Ghisallo, Varenna

Comské jazero (tal. Lago di Como alebo Lario podľa latinského názvu Lacus Larius) je jazero v severnom Taliansku. Jazero má rozlohu 146 km², je 51 km dlhé a 4,5 km široké. Po Gardskom jazere a Lago Maggiore je tretie najväčšie v Taliansku a so svojou maximálnou hĺbkou 410 m patrí medzi najhlbšie v Európe. Leží v nadmorskej výške 197 m. Jeho brehy sú väčšinou strmé, skalnaté a vysoké.

Leží v miestach, kde sa v minulosti posúval Addský ľadovec a pri Alta Brianza sa rozdeľuje na dve časti. Jazero je dnes známe charakteristickým tvarom obráteného „Y“. Jazero na severe začína pri meste Colico a na juhu juhozápadné rameno končí pri meste Como a juhovýchodné rameno pri meste Lecco. Comským jazerom preteká rieka Adda (ľavý prítok rieky Pád). Vlieva sa do jazera pri meste Colico a odteká pri Lecco. Do juhozápadného ramena sa žiadny významný prítok nevlieva. Druhým najvýznamnejším prítokom je rieka Mero, pritekajúca z jazera Lago di Mezzola.

Vďaka miernemu podnebiu v okolí rastie bohatá vegetácia. Jazero je vyhľadávaný turistický cieľ s množstvom kúpeľných miest a parkov. Na jazere je rozvinuté rybárstvo (pstruh, sih malý (Coregonus albula), kapor), miestna lodná preprava, výhliadková turistická a rekreačná plavba.

Miesta na brehu[upraviť | upraviť zdroj]

Na brehoch jazera sa nachádza veľké množstvo kúpeľov, z ktorých najväčšie sú Como a Lecco.

  • Západný breh (z juhu na sever)
Como, Cernobbio, Moltrasio, Brienno, Argegno, Ossuccio, Lenno, Mezzegra, Tremezzo, Cadenabbia, Menaggio, Dongo, Gravedona, Domaso
  • Východný breh (z juhu na sever)
Lecco, Varenna, Bellano, Colico
  • Južný breh (zo západu na východ)
Como, Blevio, Bellagio, Malgrate, Lecco

Vodná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje spojenie lodnou prepravou medzi mestami Varenna, Menaggio a Bellagio.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]