David Altschuler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
David Altschuler
pražský rabín
Narodenie1687
Javoriv, Ukrajina
Úmrtie1769

Rabi David Altschuler (* 1687 – † 1769), používajúci tiež meno Baal haMetzudot, bol pražský rabín, komentátor Hebrejskej biblie, autor tradičných komentárov Nevi'im a Ketuvim v Hebrejskej biblii.

Narodil sa v ukrajinskom meste Javoriv ktoré je súčasťou historického a geografického regióna Halič medzi strednou a východnou Európou. Rodina Rabiho Davida Altschulera má pôvod v Portugalsku, ale kvôli vyhosteniu Židov z Portugalska ktoré nariadil vtedajší panovník Manuel I. boli nútení odísť. Uvádza sa, že keď prišli do Prahy, postavili synagógu z kameňov portugalskej synagógy ktorú boli nútení opustiť a preto sa ich priezviskom stalo meno Altschuler („zo starej synagógy“). Podľa iných záznamov má rodina pôvod v Provensalsku.

V záznamoch je uvedené, že v roku 5486 podľa hebrejského kalendára (1725 – 1726) bol rabínom alebo sudcom Javorivu. Potom zrejme zastával funkciu pražského rabína a ostatní členovia jeho rodiny tiež.

Videl, že medzi európskymi Židmi a tiež študentami sa menej študuje Hebrejská biblia. Veriac, že dôvodom je nedostatok dostatočne jednoduchého a jasného komentára napísal svoj komentár „Metzudat David“ aby rozšíril možnosti učenia. Komentáre sa týkajú časti Nachu Nevi'im a Ketuvim okrem častí Rút, Plač Jeremiášov a Ester. Vychádza predovšetkým z komentáru Radaka, ale obsahuje aj mnohé myšlienky iných predchádzajúcich komentátorov. Podľa Chaima Yosefa Davida Azulaia, rabínskeho učenca používajúceho tiež meno Hida, patrili medzi zdroje Rabbiho Davida Altschulera tiež RašiAbraham ibn Ezra, Ralbag, Moshe Alshich, Saadiah Gaon a Ramban.[1] Komentár bol zverejnený v ukrajinskom meste Žovkva v roku 1753 a neskôr bol druhý krát zverejnený pred smrťou Rabbiho Davida Altschulera.

Syn Rabiho Davida Altschulera, Yechiel Hillel Altschuler bol tiež rabínom v Javorive, dokončil rozsiahlu prácu svojho otca a za účelom zverejňovania a šírenia tejto práce rozsiahlo cestoval po Európe. Rabi David Altschuler zverejnil komentár v podobe jednej práce, Yechiel však rozdelil túto prácu na dve: Metzudat David vysvetľuje význam veršov a Metzudat Tzion obsahuje vysvetlenia jednotlivých slov a fráz. Obidve práce sa spoločne nazývajú Metzudot.

Postupom času sa Metzudot stal jedným zo základných komentárov k Nachu, vytlačeným vo väčšine vydaní Hebrejskej biblie s komentármi.[2][3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Shem haGedolim haHadash (Maarechet Sefarim), Mem, 166
  2. RABBI DAVID ALTSCHULER [online]. [Cit. 2020-05-07]. Dostupné online. Archivované 2020-06-17 z originálu.
  3. David Altschuler [online]. www.sefaria.org, [cit. 2020-05-07]. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]