Dohoda o ochrane albatrosov a víchrovcov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dohoda o ochrane albatrosov a víchrovcov
Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels
Základné informácie
Krátky názovACAP
Vznik1. február 2004
Typmedzinárodný
Určenie / zameranieochrana albatrosov a víchrovcov
ÚstredieHobart, Tasmánia, Austrália
Ďalšie informácie
Členstvo13 štátov
Webstránkahttps://www.acap.aq/

Dohoda o ochrane albatrosov a víchrovcov (v origináli The Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels, skrátene ACAP) je medzinárodná dohoda podpísaná v roku 2001 a platná od 1. februára 2004.

Cieľom dohody je zastaviť úbytok albatrosov a víchrovcov na južnej pologuli. Tieto morské vtáky sú ohrozené predovšetkým nepôvodnými druhmi, znečistením a komerčným rybolovom (vtáky predstavujú časté vedľajšie úlovky ťažných sietí). Dohoda zaväzuje signatárske štáty podniknúť aktívne kroky na redukciu počtu chytených albatrosov a víchrovcov ako vedľajších úlovkov; ďalej na ochranu páriacich sa kolónií; a na kontrolu a odstránenie introdukovaných druhov z kolónií, kde tieto vtáky hniezdia.[1]

Dohodu zastupuje organizácia rovnomenného názvu, ktorej sekretariát sídli v Hobarte, hlavnom meste austrálskej Tasmánie.[2] Súčasťou ACAP je aj taxonomická pracovná skupina, ktorá sa snaží o vyjasnenie taxonomických vzťahov medzi albatrosmi a víchrovcami.[3]

V roku 2020 ACAP zaviedla historicky prvý Svetový deň albatrosov, ktorý pripadá každoročne 19. júna. Cieľom tohto dňa je šíriť povedomie o potrebe ochrany týchto vtákov.[4]

Členovia dohody[upraviť | upraviť zdroj]

Dohodu podpísali zástupcovia nasledujúcich 13 krajín:[5]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Home [online]. Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels, [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Headquarters Agreement Between the Government of Australia and the Secretariat to the Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels (Hobart, 23 June 2008) - [2008] ATS 19 [online]. Australian Treaty Series, [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. The Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels: Rationale, History, Progress and The Way Forward. 2006, [cit. 2020-11-26]. S. 1–5. (po anglicky)
  4. Why we’re celebrating the first ever World Albatross Day [online]. BirdLife International, 2020-06-19, [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels - Parties to ACAP [online]. The Agreement on the Conservation of Albatrosses and Petrels, [cit. 2020-11-26]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dohoda o ochraně albatrosů a buřňáků na českej Wikipédii.