Dorota Kurónska (1793 – 1862)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dorota Kurónska
Dorothée, princesse de Courlande
Dorothée, princesse de Courlande
Rod. menoDorothea von Biron
Narodenie21. august 1793
Berlín, Nemecko
Úmrtie19. september 1862 (69 rokov)
Żagań, Poľsko
Známa vďakavzťah s Talleyrandom
ManželEdmond de Périgord
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Dorota Kurónska
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Dorota Kurónska

Dorota Kurónska alebo Dorota Kurlandská alebo Dorota Saganská (-slov.; franc. Dorothée, princesse de Courlande alebo Dorothée de Sagan alebo Dorothée de Talleyrand-Périgord, rodená Dorothea von Biron) kňažná kurónska, komtesa Edmond de Périgord, vojvodkyňa dinoská (* 21. august 1793, Friedrichsfeld pri Berlíne, Nemecko – † 19. september 1862, Żagań, Poľsko) bola životná partnerka známeho francúzskeho diplomata Charlesa-Mauricea de Talleyrand-Périgord. Narodila sa ako štvrtý potomok v rodine vojvodu Kurónskeho (pozri Kurónsko), no jej biologickým otcom bol Alexander Batowski, pápežský nuncius.

21. apríla 1809 sa vydala za Edmonda de Talleyrand-Périgord, synovca Charlesa-Mauricea de Talleyrand-Périgord. Vo zväzku manželskom sa narodili tri deti, z ktorých Pauline bola priznanou dcérou Charlesa-Mauricea de Talleyrand-Périgord.

Zúčastnila sa na Viedenskom kongrese po boku svojho švagra Talleyranda, kde zažiarila ako hviezda v politických salónoch, v ktorých prebiehali rokovania o novom rozdelení Európy po páde Napoleona I. Odvtedy sa stala životnou partnerkou najdiskutovanejšieho a najbrilantnejšieho diplomata vo francúzskych dejinách.

Predpokladané rodinné vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Niektorí autori literatúry faktu vyslovili hypotézu, že Dorothée de Courland bola matkou Boženy Němcovej, splodenej v nelegitímnom vzťahu s priateľom Karlom Janom Clam-Martinicom, českým šľachticom, počas Viedenského kongresu. Barbora Panklová, neskoršia Božena Němcová, sa údajne narodila 4. februára 1820 vo Viedni, podľa iných zdrojov to mohlo byť už v roku 1817.[1]

Podľa ďalšieho zdroja sa Dorothée de Courland narodilo v septembri roku 1816 dieťa vo francúzskych kúpeľoch Bourbon-l’Archambault, ktoré navštívila so slávnym francúzskym politikom Charlesom de Talleyrand-Périgord. Dievča bolo zanesené do matriky ako Marie-Henriette Dessalles.[2] Je pravdepodobné, že ju neskôr vychovávala Tereza Panklová ako svoje dieťa, a to pod dohľadom sestry Doroty Kurónskej, kňažnej Vilhelmíny Zahánskej. Spisovateľka samu seba spodobnila v postave Barunky v románe „Babička“, v ktorom opisuje aj kňažnú Vilhelmínu Zahánsku, jej patrónku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Božena Němcová-životopis
  2. WILLMS, Johannes. "Talleyrand: Virtuose der Macht", C.H. Beck, Mníchov 2011, str. 226. O o ďalších osudoch Marie-Henrietty Willms nič nenapísal.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]