EMG

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
EMG, inc.
EMG
Právna formaSúkromná spoločnosť
Založená1976
ZakladateľRob Turner
SídloSanta Rosa, Kalifornia, USA
Územný rozsahCelosvetovo
ProdukciaGitarové snímače
Webemgpickups.com

EMG, Inc. je súčasný právny názov spoločnosti so sídlom v Santa Rosa v Kalifornii, ktorá vyrába gitarové snímače. Spomedzi gitarových a basových doplnkov spoločnosť predáva aktívne snímače typu humbucker, ako napríklad EMG 81, EMG 85, EMG 60, EMG 89 a séria EMG-HZ.

Ich aktívne snímače sú najpopulárnejšie medzi hard rockovými a metalovými umelcami ako sú Metallica, Slayer, Zakk Wylde, Sepultura, Judas Priest, Cannibal Corpse, Children of Bodom, In Flames, ale používajú ich aj ďalší, ako napríklad Prince, Steve Winwood, Steve Lukather a David Gilmour.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť bola založená v roku 1976 Robom Turnerom v Long Beach v Kalifornii. Pôvodne sa volala Dirtywork Studios a ich prvý snímač bol rovnaký ako ich súčasný model EMG H a EMG HA z roku 2011, nasledované humbuckerovým EMG 58. Názov bol v roku 1978 zmenený na „Overlend“ (v niektorých zdrojoch sa píše „Overland“). Jej produkty sa však vždy nazývali EMG snímače.

V roku 1981 sa aktívne snímače EMG stali štandardnou výbavou basgitár a gitár značky Steinberger. Podľa Hapa Kuffnera mali snímače EMG v Európe pôvodne rozsiahly úspech po výstave Musikmesse v roku 1983 v Nemecku. Názov bol zmenený na EMG, Inc. v roku 1983 („EMG“ znamená „elektromagnetický generátor“). Keď sa gitary Steinberger stali populárnejšími medzi americkými metalovými a rockovými hudobníkmi, začali sa objavovať aj snímače EMG.

Skoré vzory snímania EMG boli vyrobené s tyčovým magnetom vnútri z dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je, že pólové nadstavce mali príliš veľa magnetizmu na strunách a mohli by spôsobiť, že niektoré dolné tóny vypadnú z rozsahu v Dopplerovom efekte. Druhým dôvodom je, že pólové nadstavce môžu výrazne sťažiť ladenie a správne umiestnenie strún. Použitie tyčového magnetu však poskytlo strunám vyváženejší výstup. Dizajn tyčového magnetu mu dodáva plynulejšie skreslenie, lepšie udržiavanie prostredníctvom zosilňovača a menšie strmenie na strunách ako pri prevedení pólových nadstavcov.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Snímače EMG sú štandardnou výbavou niektorých modelov od výrobcov gitár, ako sú BC Rich, ESP, Schecter, Cort, Gibson, Dean, Ibanez a Jackson Guitars. Okrem snímačov má spoločnosť EMG Inc. aj rad gitarového a basového príslušenstva, hlavne na zmenu nastavenia ekvalizácie, ako sú basy / výšky a zosilnenia, ktoré sú navrhnuté tak, aby fungovali s väčšinou snímačov. Nájdete ich v nástrojoch spoločností ako Schecter, ktoré dodávajú takmer všetky svoje basgitary s obvodmi ekvalizácie EMG.

Sortiment snímačov[upraviť | upraviť zdroj]

EMG Inc. má štyri odlišné produktové rady; série EMG Standard, série HZ / SRO Series, série SA a série EMG X. Všetky tieto snímače sú uvedené na oficiálnych webových stránkach spoločnosti EMG Inc. a zahŕňajú systém bez potrebného spájkovania.

Štandardná séria

Štandardná séria sa skladá zo všetkých ich štandardných aktívnych gitarových, basových a akustických snímačov, vrátane humbuckerov, jednocivkových snímačov a basových modelov pre 4, 5 a 6 strunové basy. Aktívne snímače EMG (ako napríklad EMG 60, EMG 81, EMG 85 a EMG 89) majú zvyčajne vďaka integrovanému predzosilňovaču oveľa vyšší výkon ako pasívne snímače podobného dizajnu (napríklad EMG HZ). Vysoký výkon, potlačenie šumu a odozva aktívnych snímačov EMG spôsobili, že sú populárne u hard rockových a heavy metalových gitaristov, pretože preťažujú vstupnú fázu gitarových zosilňovačov dramatickejšie, ako by dokázal nižší výkon. V roku 2012 spoločnosť EMG predstavila novú sadu 57/66, ktorá má nahradiť zastaranú konfiguráciu EMG 60 a EMG 81, v ktorej boli návrhy založené na James Hetfield „JH Het Set“, ktorý kombinuje vysoký výkon pasívneho snímača s úderom aktívnych snímačov.[1]

Séria HZ / SRO

Séria HZ / SRO je celý rad pasívnych návrhov humbuckerových a jednocievkových snímačov, ako aj basových modelov pre 4, 5 a 6 strunové basy. Snímače HZ sa bežne používajú u výrobcov gitár a basov ako snímače.

Séria SA

Séria SA je aktívne jednocievkové snímače s miernym výstupným výkonom známym medzi hráčmi Fender Strat pre extra hlasitosť a zisk pri zachovaní tohto klasického vintage tónu.

EMG P-X – snímače na basgitare
Séria X

Séria X je séria aktívnych snímačov navrhnutá tak, aby preklenula priepasť medzi pasívnymi a aktívnymi tonalitami. Snímače sú aktívne, ale majú zvuk organickejší, so zaoblenejšou odozvou signálu, ako majú pasívne prvky, pri zachovaní aktívnych vlastností, ako je potlačenie hluku a vysoký výkon.

Podpísané snímače a súpravy

Spoločnosť EMG vydala niekoľko snímačov a súprav podpísanými rôznymi umelcami, pričom dvoma najdlhšími podpísanými umelcami sú Kerry King („KFK Set“) a Zakk Wylde („ZW Set“), pričom obe sú založené na súpravách EMG 81 a EMG 85. K dispozícii sú tiež súbory Jamesa Hetfielda („súbor JH HET“, vyrobený na mieru pre Hetfielda na súprave 81/60) a doplnkový súbor pre kolegu gitaristu skupiny Metallica Kirka Hammeta („KH Bonebreakers“ na základe súpravy 60/81) a basgitaristov kapiel Black Sabbath, Geezera Butlera (pasívne P a P/J) a Roberta Trujilla z Metallicy („RT Rip Tide“, založenú na štandardných na snímačoch Jazz Bass EMG).

Medzi umelcov a kapely používajúce EMG snímače patria:[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. AUGUST 2011, Stuart Williams 17. EMG JH Set review [online]. MusicRadar, [cit. 2020-11-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. EMG Pickups / Artists / Electric Guitar Pickups, Bass Guitar Pickups, Acoustic Guitar Pickups [online]. www.emgpickups.com, [cit. 2020-11-01]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]