Fish Fillets

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fish Fillets

Snímka obrazovky z 1. miestnosti hry
Základné informácie
Autor/VývojárAltar Games
Ivo a Pavel Danihelkoví
Dátum vydania7. apríl 1997
24. apríl 2004 (open source verzia)
Žánerlogická
Platformamultiplatformová
Ďalšie odkazy
CommonsFish Fillets

Pozri aj Videoherný portál

Fish Fillets je logická počítačová hra z roku 1997, vydaná 7. apríla, od českej spoločnosti Altar Games.[1][2] Cieľom hry je v každom leveli nájsť spôsob, ako dostať obe ryby von z miestnosti. Fish Fillets má podobné pravidlá, ako ostatné posuvné hlavolamy, ako napríklad sokoban a klotski, ale má niekoľko ďalších prvkov a pravidiel naviac.

Princíp hry[upraviť | upraviť zdroj]

Úlohou hráča je dostať dve ryby von z miestnosti pomocou premysleného presúvania predmetov, ale existujú aj miestnosti (vždy posledná z každej vetvy príbehu), v ktorých je úlohou hráča dostať von nejaký predmet. Hra sa odohráva v štvorcovej sieti, v ktorej platí gravitácia, takže predmety padajú smerom ku dnu. Ak predmet padne na niektorú z rýb, ryba zomrie a miestnosť je nutné riešiť od začiatku (alebo z poslednej uloženej pozície). Jedna z rýb je malá, oranžová, ženského pohlavia. Jej výhodou je práve jej malá veľkosť, vďaka ktorej sa dostane aj do stiesnených priestorov. Druhá ryba je veľká, modrá, mužského pohlavia, a dokáže dvíhať ťažké oceľové valce. Medzi rybami je nutné prepínsať a spolupracovať s nimi. Ďalším pravidlom je, že predmety nemožno presúvať priamo po chrbáte ryby, pretože je to takisto považované za pád objektu na rybu, takže ryba zomrie.[3] Každý level obsahuje aspoň jeden animovaný predmet[2] a ryby hru spríjemňujú rôznymi vtipnými hláškami. Ani jedna z týchto vecí však nijak neovyplyvňuje hru.

Pri vydaní hry bola taktiež usporiadaná súťaž o počítač pre prvého úspešného riešiteľa.

Fish Fillets – Next Generation[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Altar Games v decembri 2002 sprístupnila hru ako freeware a v marci 2004 aj jej zdrojové súbory pod licenciou GNU/GPL. Toho sa chytili bratia Ivo a Pavel Danihelkoví a hru prepísali. Fish Fillets NG je napísaná v C++, využíva SDL knižnice, Lua skripty, grafika bola z formátu BMP prevedená do formátu PNG a zvuk z WAV do OGG, takže výsledná hra je podstatne menšia (zmenšila sa z 300 MB na 150 MB). Pôvodná hra bola určená pre operačný systém Microsoft Windows, po prepísaní je portovaná i na Linux, BSD, Mac OS a ďalšie operačné systémy. Tento port však nie je dlhodobo udržiavaný a napríklad Android verzia bola zmazaná z Google Play. Hra bola takisto preložená do niekoľkých ďalších jazykov, napríklad francúzštiny, taliančiny, nemčiny, holandčiny, poľštiny a španielčiny.[2]

Fish Fillets II[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Fish Fillets II

Fish Fillets II je logická hra z roku 2007, vydána 6. marca, takisto od spoločnosti Altar Games.[1] Vyšla ako voľné pokračovanie a okrem rybích agentov Tiny Guppyovej a Maxa Floundera, ktorí sú inšpirovaní seriálom Akty X, sa v hre vyskytujú aj ďalšie postavy, za ktoré môže hráč hrať vo vode i nad vodou. Na českom dabingu sa podieľali herci, ktorí dabovali aj spomenutý seriál.

Reakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Hra Fish Fillets bola v marci 2008 vybraná ako „HotPick“ v magazíne Linux Format.[4]

Hra Fish Fillets NG bola v medzi rokom 2004 a májom 2017 stiahnutá cez SourceForge.net celkom 180 000×.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Altar Games [online]. 2016-03-26, [cit. 2016-09-30]. Dostupné online. Archivované 2016-03-26 z originálu.
  2. a b c "The First Fillets" na fish-fillets.com
  3. "Fish Fillets - Next Generation: How to Play" on fillets.sourceforge.net
  4. Linux Format 103 March 2008 page 76
  5. stats 2000-05-14+to+2017-05-20 on sourceforge.net

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fish Fillets

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Fish Fillets na českej Wikipédii a Fish Fillets NG na anglickej Wikipédii.