Frédéric Passy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Frédéric Passy
Frédéric Passy
Narodenie20. máj 1822
Paríž, Francúzsko
Úmrtie12. jún 1912 (90 rokov)
Neuilly-sur-Seine, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Frédéric Passy

Frédéric Passy (* 20. máj 1822, Paríž, Francúzsko – † 12. jún 1912, Neuilly-sur-Seine) bol francúzsky ekonóm a v roku 1901 získal Nobelovu cenu za mier (spolu s Henrym Dunantom).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho strýko bol Hippolyte Passy bol ministrom financií vo vládach posledného kráľa Ľudovíta Filipa a prvého prezidenta Napoleona III.
Vyštudoval právo a pracoval ako účtovník Štátnej rady. Potom sa vrátil na univerzitu, kde študoval ekonómiu a v roku 1857 sa stal profesionálnym ekonómom. Svoju skvelú reputáciu v obore získal knihou Mélanges économiques essays a sériou prednášok na univerzite v Montpellier. Hájil voľný obchod a myšlienky Richarda Cobdena.

V roku 1877 vstúpil do Académie des sciences morales et politiques. Angažoval sa v politických otázkach, obhajoval školskú reformu. V roku 1867 založil Ligue de la paix et de la liberté, aby zabránil vojne medzi Francúzskom a Pruskom počas Luxemburskej krízy. V roku 1870 sa táto organizácia rozpadla v dôsledku Prusko-francúskej vojny, neskôr ju pomáhal oživiť pod názvom Société française des amis de la paix a v roku 1889 sa z nej stala Société d'arbitrage entre les Nations

V roku 1881 vyhral voľby do parlamentu, kde sa zasadzoval za zmeny v zahraničnej politike. V roku 1886 ho znovuzvolili, avšak v roku 1889 už svoj mandát neobhájil.

Stál v čele niekoľkých Svetových mierových kongresov, kde sa snažil presadiť medzinárodné arbitráže, ktoré by predchádzali vojnovým konfliktom. V roku 1909 publikoval dielo Pour la paix, ktoré znamenalo vznik viacerých mierových a arbitrážnych organizácií.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]