Zoznam nositeľov Nobelovej ceny za mier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Nobelova cena mieru je jednou z piatich Nobelových cien. Udeľuje sa osobe alebo organizácii (čo cenu mieru robí výnimočnou), ktorá „vykonala najviac pre bratstvo medzi národmi, zrušenie alebo zmenšenie existujúcich armád či usporadúvanie a propagáciu mierových kongresov“.

Udeľuje sa podľa Nobelového závetu: "osobe, ktorá urobí väčsinu práce pre priateľstvo medzi národmi, pre zrušenie alebo redukciu stálych vojsk a pre vytvárenie a podporu mierových kongresov".

Kontroverzia[upraviť | upraviť zdroj]

Nobelova cena mieru je nepochybne najkontroverznejšia z rodiny Nobelových cien a okolo jej udeľovania sa často rozpútavajú zúrivé debaty. Okrem sporov o zásluhy nominovaných a ocenených osobností, ktoré sú bežné pri všetkých ostatných cenách, sa tu vyskytlo niekoľko prípadov, kedy ocenenie niektorých konkrétnych osôb alebo organizácií vyvolalo morálne pobúrenie v širšej verejnosti. Asi najväčší rozruch vypukol v roku 1994 po ocenení palestínskeho politika a teroristického vodcu Jásira Arafáta, kedy na protest proti tomuto odstúpila celá tretina členov výboru, ktorý ceny udeľuje.

Nositelia Nobelovej ceny mieru[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Štát / Sídlo
1901 Jean Henri Dunant Švajčiarsko Švajčiarsko
Frédéric Passy Francúzsko Francúzsko
1902 Élie Ducommun Švajčiarsko Švajčiarsko
Charles Albert Gobat ŠvajčiarskoŠvajčiarsko
1903 Sir William Randal Cremer Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1904 Ústav medzinárodného práva (Institut de droit international) Belgicko Gent, Belgicko
1905 Barónka Bertha von Suttner Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Rakúsko-Uhorsko
1906 Theodore Roosevelt USA Spojené štáty
1907 Ernesto Teodoro Moneta Taliansko Taliansko
Louis Renault Francúzsko Francúzsko
1908 Klas Pontus Arnoldson Švédsko Švédsko
Fredrik Bajer Dánsko Dánsko
1909 Auguste Beernaert Belgicko Belgicko
Barón Paul Henri d'Estournelles de Constant Francúzsko Francúzsko
1910 Stály medzinárodny výbor mieru (Bureau International Permanent de la Paix) Švajčiarsko Bern, Švajčiarsko
1911 Tobias Michael Carel Asser Holandsko Holandsko
Alfred Hermann Fried Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Rakúsko-Uhorsko
1912 Elihu Root USA Spojené štáty
1913 Henri la Fontaine Belgicko Belgicko
1914 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1915
1916
1917 Medzinárodný výbor Červeného kríža (Comité international de la Croix Rouge) Švajčiarsko Ženeva, Švajčiarsko
1918 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1919 Woodrow Wilson USA Spojené štáty
1920 Léon Victor Auguste Bourgeois Francúzsko Francúzsko
1921 Hjalmar Branting Švédsko Švédsko
Christian Lous Lange Nórsko Nórsko
1922 Fridtjof Nansen Nórsko Nórsko
1923 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1924
1925 Sir Austen Chamberlain Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Charles Gates Dawes USA Spojené štáty
1926 Aristide Briand Francúzsko Francúzsko
Gustav Stresemann Nemecko Nemecko
1927 Ferdinand Buisson Francúzsko Francúzsko
Ludwig Quidde Nemecko Nemecko
1928 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1929 Frank B. Kellogg USA Spojené štáty
1930 Arcibiskup Nathan Söderblom Švédsko Švédsko
1931 Jane Addamsová USA Spojené štáty
Nicholas Murray Butler USA Spojené štáty
1932 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1933 Sir Norman Angell Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1934 Arthur Henderson Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1935 Carl von Ossietzky Flag of German Reich (1935–1945).svg Nemecko
1936 Carlos Saavedra Lamas Argentína Argentína
1937 Lord Robert Cecil Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1938 Nansenov medzinárodny úrad pre utečencov (Office international Nansen pour les Réfugiés) Švajčiarsko Ženeva, Švajčiarsko
1939 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1940
1941
1942
1943
1944 Medzinárodný výbor Červeného kříža (Comité international de la Croix Rouge) Švajčiarsko Ženeva, Švajčiarsko
1945 Cordell Hull USA Spojené štáty
1946 Emily Greene Balch USA Spojené štáty
John R. Mott USA Spojené štáty
1947 Koncil Spoločnosti priateľov (kvakeri) (Friends Service Council) Spojené kráľovstvo Londýn, Spojené kráľovstvo
Komisia Americkej spoločnosti priateľov (kvakeri) (American Friends Service Committee) USA Washington, DC, Spojené štáty
1948 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1949 Lord John Boyd-Orr Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1950 Ralph Bunche USA Spojené štáty
1951 Léon Jouhaux Francúzsko Francúzsko
1952 Albert Schweitzer Francúzsko Francúzsko
1953 George Catlett Marshall USA Spojené štáty
1954 Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
1955 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1956 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1957 Lester Bowles Pearson Kanada Kanada
1958 Georges Pire Belgicko Belgicko
1959 Philip Noel-Baker Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1960 Albert Lutuli Južná Afrika JAR
1961 Dag Hammarskjöld Švédsko Švédsko
1962 Linus Carl Pauling USA Spojené štáty
1963 Medzinárodný výbor Červeného kríža (Comité international de la Croix Rouge) Švajčiarsko Ženeva, Švajčiarsko
Liga spoločností Červeného kríža (Ligue des Sociétés de la Croix-Rouge) Švajčiarsko Ženeva, Švajčiarsko
1964 Martin Luther King USASpojené štáty
1965 Detský fond OSN (UNICEF) Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
1966 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1967 (Finančná časť ceny bola vložená z 1/3 do spoločného fondu Nobelových cien, z 2/3 do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1968 René Cassin Francúzsko Francúzsko
1969 Medzinárodná organizácia práce (I.L.O.) ŠvajčiarskoŽeneva, Švajčiarsko
1970 Norman Borlaug Francúzsko Spojené štáty
1971 Willy Brandt Nemecko SRN
1972 (Finančná časť ceny bola vložená do zvláštneho fondu Nobelovej ceny mieru.)
1973 Henry Kissinger USA Spojené štáty
Le Duc Tho (Lê Ðức Thọ) (cenu odmietol) Flag of Vietnam.svg Vietnam
1974 Seán MacBride Írsko Írsko
Eisaku Sato (佐藤 栄作) Japonsko Japonsko
1975 Andrej Dmitrijevič Sacharov (Андрей Дмитриевич Сахаров) Flag of the Soviet Union.svg ZSSR
1976 Betty Williamsová Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Mairead Corriganová Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1977 Amnesty International Spojené kráľovstvo Londýn, Spojené kráľovstvo
1978 Anwar al-Sadat (أنور السادات) Egypt Egypt
Menachem Begin Izrael Izrael
1979 Matka Tereza Flag of Albania.svg Albánsko – India India
1980 Adolfo Pérez Esquivel Argentína Argentína
1981 Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
1982 Alva Myrdalová Švédsko Švédsko
Alfonso García Robles Mexiko Mexiko
1983 Lech Wałęsa Poľsko Poľsko
1984 Biskup Desmond Tutu Južná Afrika JAR
1985 Medzinárodné združenie Lekári proti jadrovej vojne (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) USA Boston, Spojené štáty
1986 Elie Wiesel USA Spojené štáty
1987 Oscar Arias Sánchez Kostarika Kostarika
1988 Mierové sily OSN Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
1989 Dalajláma XIV. (Tändzin Gjamccho) Flag of Tibet.svg Tibet
1990 Michail Sergejevič Gorbačov (Михаил Сергеевич Горбачёв) Flag of the Soviet Union.svg ZSSR
1991 Aung San Suu Kyi Flag of Myanmar.svg Mjanmarsko
1992 Rigoberta Menchú Tum Flag of Guatemala.svg Guatemala
1993 Nelson Mandela Južná Afrika JAR
Frederik Willem de Klerk Južná Afrika JAR
1994 Jásir Arafát (ياسر عرفات) Flag of Palestine.svg Palestína (štát)
Šimon Peres (שמעון פרס) Izrael Izrael
Jicchak Rabin (יצחק רבין) Izrael Izrael
1995 Joseph Rotblat Poľsko Poľsko – Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Pugwashské konferencie o vede a svetových záležitostiach Kanada Pugwash, Kanada
1996 Carlos Filipe Ximenes Belo Flag of East Timor.svg Východný Timor
José Ramos-Horta Flag of East Timor.svg Východný Timor
1997 Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL)
Jody Williamsová
USA Spojené štáty
Jody Williamsová USA Spojené štáty
1998 John Hume Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
David Trimble Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
1999 Lekári bez hraníc (Médecins Sans Frontières) Belgicko Belgicko
2000 Kim Dae-jung (김대중) Kórejská republika Kórejská republika
2001 Organizácia Spojených národov (U.N.) Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
Kofi Annan Ghana Ghana
2002 Jimmy Carter USA Spojené štáty
2003 Širín Ebadiová (شيرين عبادي) Irán Irán
2004 Wangari Maathaiová Flag of Kenya.svg Keňa
2005 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
Mohamed ElBaradei (محمد البرادعي) (Generálny riaditeľ IAEA) Egypt Egypt
2006 Muhammad Júnus (মুহাম্মদ ইউনুস) a Grameen Bank Flag of Bangladesh.svg Bangladéš
2007 Al Gore USA Spojené štáty
Medzivládny panel pre klimatické zmeny Flag of the United Nations.svg Organizácia Spojených národov
2008 Martti Ahtisaari Flag of Finland.svg Fínsko
2009 Barack Obama USA Spojené štáty
2010 Liou Siao-po Čína Čína
2011 Ellen Johnson Sirleafová Flag of Liberia.svg Libéria
Leymah Gboweeová Flag of Liberia.svg Libéria
Tawakkul Karmanová Flag of Yemen.svg Jemen
2012 Európska únia Flag of Europe.svg Európska únia
2013 Organizácia pre zákaz chemických zbraní Holandsko Holandsko
2014 Malála Júsufzajová Flag of Pakistan.svg Pakistan
Kajláš Satjárthí Flag of India.svg India

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]