Zoznam nositeľov Nobelovej ceny za chémiu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam nositeľov Nobelovej ceny za chémiu.

1901 – 1925[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Prínos
1901 Jacobus Henricus van ’t Hoff "ako uznanie za výnimočné služby ktoré poskytol svojim objavom zákonov chemickej dynamiky a osmotického tlaku v roztokoch"
1902 Hermann Emil Fischer "ako uznanie za výnimočné služby ktoré poskytol svojou prácou na syntéze cukrov a purínov"
1903 Svante August Arrhenius "ako uznanie za výnimočné služby ktoré poskytol pri pokroku v chémii svojou elektrolytickou teóriou disociácie"
1904 Sir William Ramsay "ako uznanie za služby pri objave inertných plynných prvkov vo vzduchu a za určenie ich miesta v periodickom systéme"
1905 Johann Friedrich Wilhelm Adolf Ritter von Baeyer "ako uznanie za služby pri pokroku v organickej chémii a v chemickom priemysle prostredníctvom svojej práce na organických farbivách a hydroaromatických zlúčeninách"
1906 Ferdinand Frederick Henri Moissan "ako uznanie za výnimočné služby ktoré poskytol svojim výskumom a izoláciou prvku fluór, ako aj za vývoj elektrickej pece, ktorá je po ňom pomenovaná"
1907 Eduard Buchner "za svoj biochemický výskum a za objav bezbunkového kvasenia"
1908 Sir Ernest Rutherford "za svoj výskum v oblasti rozpadu prvkov a chémie rádioaktívnych látok"
1909 Friedrich Wilhelm Ostwald "ako uznanie za prácu v oblasti katalýzy a za svoj výskum v oblasti základných princípov riadiacich chemickú rovnováhu a rýchlosť reakcie"
1910 Otto Wallach "za jeho prácu na poli acyklických zlúčenín"
1911 Marie Curie "za jej objav rádia a polónia a ďalšieho štúdia rádia"
1912 François Auguste Victor Grignard "za jeho objav Grignardovho činidla"
Paul Sabatier "za jeho metódu hydrogenácie organických zlúčenín"
1913 Alfred Werner "za jeho prácu na spájaní atómov v molekulách"
1914 Theodore William Richards "za jeho určenie atómovej hmotnosti veľkého počtu prvkov"
1915 Richard Martin Willstätter "za jeho výskum rastlinných pigmentov"
1916 Cena sa neudeľovala
1917 Cena sa neudeľovala
1918 Fritz Haber "za jeho syntézu amoniaku"
1919 Cena sa neudeľovala
1920 Walther Hermann Nernst "za jeho prácu v termochémii"
1921 Frederick Soddy "za jeho prácu na chémii rádioaktívnych látok a výskum izotopov"
1922 Francis William Aston "za jeho objav izotopov veľkého množstva nerádioaktívnych prvkov a za jeho celočíselné pravidlo"
1923 Fritz Pregl "za jeho objav metódy mikroanalýzy organických látok"
1924 Cena sa neudeľovala
1925 Richard Adolf Zsigmondy "za jeho dôkaz heterogénnej podstaty koloidných roztokov a použité metódy"

1926 – 1950[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Prínos
1926 Theodor Svedberg "za jeho prácu na disperzných systémoch"
1927 Heinrich Otto Wieland "za jeho objav bilových kyselín a príbuzných látok"
1928 Adolf Otto Reinhold Windaus "za jeho výskum sterolov a ich spojenie s vitamínmi"
1929 Arthur Harden,
Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin
"za ich objav fermentácie cukrov a fermentívnych enzýmov"
1930 Hans Fischer "za jeho výskum hemínu a chlorofylu"
1931 Carl Bosch,
Friedrich Karl Rudolph Bergius
"za ich príspevky k chemickým vysokotlakovým metódam"
1932 Irving Langmuir "za jeho prácu v hraničnej chémii"
1933 Cena sa neudeľovala
1934 Harold Clayton Urey "za jeho objav ťažkej vody"
1935 Jean Frédéric Joliot-Curie,
Irène Joliotová-Curieová
"za ich syntézu nových rádioaktívnych prvkov"
1936 Petrus Josephus Wilhelmus Debye "za jeho prácu na molekulárnej štruktúre výskumom dipólového momentu a difrakcie röntgenových lúčov a elektrónov v plynoch"
1937 Sir Walter Norman Haworth "za jeho prácu na uhľovodíkoch a vitamíne C"
Paul Karrer "za jeho prácu na karotenoidoch, flavínoch a vitamínoch A a B2"
1938 Richard Kuhn "za jeho prácu na karotenoidoch a vitamínoch"
1939 Adolf Friedrich Johann Butenandt "za jeho prácu o pohlavných hormónoch"
Leopold Ružička "za jeho prácu ma polymethylénoch a vyšších terpénoch"
1940 Cena sa neudeľovala
1941 Cena sa neudeľovala
1942 Cena sa neudeľovala
1943 György Hevesy "za jeho prácu na využití izotopov ako značkovačov pre štúdium chemických procesov"
1944 Otto Hahn "za jeho objav štiepenia ťažkých atómových jadier"
1945 Artturi Ilmari Virtanen "za jeho výskum v chémii agrikultúry a výživy"
1946 James Batcheller Sumner "za jeho objav, že enzýmy je možné kryštalizovať"
John Howard Northrop,
Wendell Meredith Stanley
"za ich prípravu enzýmov a vírových proteínov v čistej forme"
1947 Sir Robert Robinson "za jeho výskum rastlinných produktov, obzvlášť alkaloidov"
1948 Arne Wilhelm Kaurin Tiselius "za jeho výskum elektroforézy a adsorpčnú analýzu"
1949 William Francis Giauque "za jeho príspevky v poli chemickej termodynamiky"
1950 Otto Paul Hermann Diels,
Kurt Alder
"za ich objav a vývoj diénovej syntézy (Diels-Alderova reakcia)"

1951 – 1975[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Prínos
1951 Edwin Mattison McMillan,
Glenn Theodore Seaborg
"za ich objavy v chémii transuránových prvkov"
1952 Archer John Porter Martin,
Richard Laurence Millington Synge
"za ich vynález časticovej chromatografie"
1953 Hermann Staudinger "za ich objavy na poli makromolekulárnej chémie"
1954 Linus Carl Pauling "za jeho výskum podstaty chemickej väzby"
1955 Vincent du Vigneaud "za jeho prácu na zlúčeninách síry, obzvlášť prvej syntéze polypeptidického hormónu"
1956 Sir Cyril Norman Hinshelwood,
Nikolaj Nikolajevič Semionov
"za ich výskum mechanizmu chemických reakcií"
1957 Sir Alexander Robertus Todd "za jeho prácu na nukleotidoch a koenzýmoch nukleotidov"
1958 Frederick Sanger "za jeho prácu na primárnej štruktúre proteínov, obzvlášť inzulínu"
1959 Jaroslav Heyrovský "za jeho objav a vývoj polarografických metód analýzy"
1960 Willard Frank Libby "za jeho metódu využitia uhlíka-14 pre určovanie veku"
1961 Melvin Calvin "za jeho výskum v oblasti využívania oxidu uhličitého v rastlinách"
1962 Max Ferdinand Perutz,
John Cowdery Kendrew
"za ich výskum štruktúr globulárnych bielkovín"
1963 Karl Waldemar Ziegler,
Giulio Natta
"za ich objavy vzťahujúce sa na vyššie polyméry"
1964 Dorothy Crowfootová-Hodgkinová "za jej odhodlanie a úspechy v použití röntgenových lúčov na výskum štruktúr dôležitých biochemických látok"
1965 Robert Burns Woodward "za jeho úspechy v organickej syntéze"
1966 Robert Sanderson Mulliken "za jeho prácu na chemických väzbách a elektronickej štruktúre molekúl"
1967 Manfred Eigen,
Ronald George Wreyford Norrish,
George Porter
"za ich štúdium extrémne rýchlych chemických reakcií"
1968 Lars Onsager "za objav recipročných relácií nesúcich jeho meno"
1969 Derek Harold Richard Barton,
Odd Hassel
"za jeho príspevky o vývoji konceptu konformácií"
1970 Luis Federico Leloir "za jeho objav sacharidových nukleotidov a odhalenie ich úlohy v biosyntéze cukrov"
1971 Gerhard Herzberg "za jeho príspevky k elektrónovej štruktúre a geometrii molekúl, hlavne voľných radikálov"
1972 Christian Boehmer Anfinsen "za jeho prácu na ribonukleáze"
Stanford Moore,
William Howard Stein
"za jeho príspevok k pochopeniu spojenia medzi chemickou štruktúrou a katalytickou aktivitou ribonukleovej molekuly"
1973 Ernst Otto Fischer,
Geoffrey Wilkinson
"za jeho prácu na chémii organokovových zlúčenín"
1974 Paul John Flory "za jeho základnú prácu, tak teoretickú ako aj experimentálnu, v oblasti fyzikálnej chémie makromolekúl"
1975 John Warcup Cornforth "za jeho prácu na stereochémii enzýmovo-katalyzovaných reakcií"
Vladimir Prelog "za jeho výskum v stereochémii organických molekúl a reakcií"

1976 – 2000[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Prínos
1976 William Nunn Lipscomb, ml. "za jeho štúdium štruktúry bórovodíkov"
1977 Ilya Prigogine "za jeho príspevky k nerovnovážnej termodynamike"
1978 Peter Dennis Mitchell "za jeho formuláciu chemiosmotickej teórie"
1979 Herbert Charles Brown,
Georg Wittig
"za ich spoločný rozvoj použitia zlúčenín obsahujúcich bór a fosfor, samostatne, za činidlá v organickej syntéze"
1980 Paul Berg "za jeho základné štúdium biochémie nukleových kyselín, a zvlášť rekombinátu-DNA"
Walter Gilbert,
Frederick Sanger
"za ich príspevky týkajúce sa určenia bázových postupností v nukleových kyselinách"
1981 Kenichi Fukui,
Roald Hoffmann
"za ich teórie teórie v oblasti priebehu chemických reakcií"
1982 Aaron Klug "za jeho rozvoj kryštalografického elektrónového mikroskopu"
1983 Henry Taube "za jeho prácu na mechanizme reakcií s presunom elektrónov"
1984 Robert Bruce Merrifield "za jeho rozvoj metodológie chemickej syntézy na pevných matrixoch"
1985 Herbert Aaron Hauptman,
Jerome Karle
"za ich úspechy vo vývoji priamych metód určovania kryštálových štruktúr"
1986 Dudley Robert Herschbach,
Yuan Tseh Lee,
John Charles Polanyi
"za ich príspevky v oblasti dynamiky elementárnych chemických procesov"
1987 Donald James Cram,
Jean-Marie Lehn,
Charles John Pedersen
"za ich vývoj a použitie molekúl so štruktúrovo-špecifickými interakciami vysokej selektivity"
1988 Johann Deisenhofer,
Robert Huber,
Hartmut Michel
"za ich práce o trojrozmernej štruktúre centier fotosyntézy"
1989 Sidney Altman,
Thomas Robert Cech
"za ich objav katalytických vlastností RNA"
1990 Elias James Corey "za jeho rozvoj teórie a metodológie organickej syntézy"
1991 Richard Robert Ernst "za jeho príspevky k rozvoju magnetickej nukleárnej rezonancie s vysokým rozlíšením"
1992 Rudolph Arthur Marcus "za jeho príspevky k teórii reakcií s presunom elektrónov v chemických systémoch"
1993 Kary Banks Mullis,
Michael Smith
"za príspevky k rozvoju metód v chémii DNA"
1994 Oláh György "za jeho príspevok ku karbokačnej chémii"
1995 Paul Josef Crutzen,
Mario Jose Molina,
Frank Sherwood Rowland
"za ich prácu na chémii atmosféry, hlavne na spotrebe ozónu"
1996 Robert Curl,
Sir Harold Kroto,
Richard Smalley
"za ich objavy fulerénov"
1997 Paul Delos Boyer,
John Ernest Walker
"za ich objasnenie enzymatického mechanizmu v syntéze adenozíntrifosfátu (ATP)"
Jens Christian Skou "za ich objav enzýmu na prenos iónov -- Na+/K+-ATPázy"
1998 Walter Kohn "za jeho rozvoj funkcionálnej teórie hustoty"
Sir John Anthony Pople "za jeho rozvoj výpočtových metód v kvantovej chémii"
1999 Ahmed Hassan Zewail "za jeho štúdium prechodových stavov chemických reakcií použitím femtosekundovej spektroskopie"
2000 Alan Jay Heeger,
Alan Graham MacDiarmid,
Hideki Širakawa
"za ich objav a rozvoj vodivých polymérov"

2001 – súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Meno Prínos
2001 William Standish Knowles,
Ryoji Noyori
"za ich prácu na chirálne katalyzovaných hydrogenačných reakcií"
Karl Barry Sharpless "za jeho prácu na chirálne katalyzovaných oxidačných reakciách"
2002 Kurt Wüthrich,
John Bennett Fenn,
Koichi Tanaka
"za ich rozvoj metód identifikácie a štrukturálnej analýzy biologických makromolekúl"
2003 Peter Agre,
Roderick MacKinnon
"za objavy týkajúce sa kanálov v bunkových membránach"
2004 Aaron Ciechanover,
Avram Herško
a Irwin Rose
"za objav proteolýzy sprostredkovanej ubikvitínom"
2005 Robert Howard Grubbs,
Richard Royce Schrock
a Yves Chauvin
"za objav metódy výmennej reakcie a metódy organickej syntézy"
2006 Roger David Kornberg "za prácu o tom, ako bunky kopírujú genetické informácie pre telo."
2007 Gerhard Ertl "za sériu kľúčových poznatkov o chemických procesoch na povrchoch tuhých látok, najmä rozhraní plyn-tuhá látka."
2008 Osamu Shimomura,
Martin Chalfie
a Roger Tsien
"za objav zeleného fluorescenčného proteínu (GFP) a ďalší výskum týkajúci sa tohto medzičasom dôležitého nástroja biovedy."
2009 Venkatraman Ramakrishnan,
Thomas Arthur Steitz
a Ada E. Yonath
"za štúdium štruktúry a funkcií ribozómov"
2010 Richard Heck,
Ei-iči Negiši
a Akira Suzuki
"za paládiovú katalýzu párov molekúl"
2011 Daniel Šechtman "za objav kvázikryštálov"
2012 Robert Lefkowitz
a Brian Kobilka
"za výskum receptorov spriahnutých s G-proteínmi"
2013 Martin Karplus
Michael Levitt
a Arieh Warshel
„za rozvoj viacškálových modelov zložitých chemických systémov“
2014 Eric Betzig
Stefan Hell
a William E. Moerner
„za vývoj super-rezolučnej fluorescenčnej mikroskopie “

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]