William Ramsay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
William Ramsay
škótsky chemik
William Ramsay
Narodenie2. október 1852
Glasgow, Škótsko, Spojené kráľovstvo
Úmrtie23. júl 1916 (63 rokov)
High Wycombe, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons William Ramsay
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Sir William Ramsay (* 2. október 1852, Glasgow – † 23. júl 1916, High Wycombe) bol významný škótsky chemik, známy vďaka jeho izolácii vzácnych prvkov z atmosféry. V roku 1904 dostal Nobelovu cenu za chémiu za objav vzácnych plynov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Ramsay sa narodil v Glasgowe, ako syn Williama Ramsaya a Catherine Robertsonovej. Bol synovcom geológa Sira Andrewa Ramsaya.

Začal študovať na Univerzite v Glasgowe pod vedením Thomasa Andersona, známeho vedca v oblasti heterocyklických zlúčenín a agrochémie, o tri roky neskôr popri štúdiu pracoval v laboratóriu známeho analytika R. Tatlocka a neskôr odišiel študovať do Heidelbergu, kde pracoval v laboratóriu Roberta Bunsena, po roku prešiel do Tübingenu, kde u profesora Rudolpha Fittiga pracoval na dizertačnej práci orto – substituované kyseliny a ich deriváty, ktorú obhájil v roku 1872 a získal doktorát z chémie. Potom sa vrátil do Glasgowa ako asistent na Andersonovej Univerzite. V roku 1879 bol menovaný na miesto profesora chémie v Bristole. V roku 1881 si zobral za manželku Margaret Buchananovú, dcéru Georga Stevensona Buchanana. Narodil sa im syn a dcéra. V tom istom roku sa stal šéfom Bristolskej Univerzity a túto pozíciu spojil so svojím výskumom plynov. Od roku 1887 bol profesorom anorganickej a fyzikálnej chémie na londýnskej Univerzity College, kde pôsobil až do roku 1913, kedy vo veku 61 rokov odišiel do penzie.

Zomrel 23. júla 1916 v Buckinghamshire a bol pochovaný vo farskom kostole v Hazlemere, kde bol pochovaný aj William Herschel.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1887 nastúpil po Alexandrovi Williamsonovi na prestížne miesto chémie na Univerzite v Londýne. Tu objasnil svoje najväčšie objavy. Medzi rokmi 1885 a 1890 publikoval niekoľko zaujímavých prác o oxidácii dusíka.

19. apríla 1894 Ramsay začal navštevovať prednášky Lorda Rayleigha. Rayleigh poznamenal na odchýlku medzi hustotou dusíka vyrobeného syntetickou reakciou a dusíka izolovaného zo vzduchu odobratím od iných prvkov. Po krátkej diskusii, on a Ramsay sa rozhodli, že túto anomáliu preštudujú. August Ramsay napísal Rayleighovi oznam, že izoloval ťažký prvok zo vzduchu ktorý dosiaľ nebol známy a nemal známu chemickú reaktívnosť. Pomenoval tento prvok ako „argón“. V rovnakom roku bol objavený neón, kryptón a xenón. Taktiež izoloval hélium ktorý bol pozorovaný pri spektrálnej analýze Slnka, ale dosiaľ nebol nájdený na Zemi. V roku 1910 taktiež izoloval a opísal vlastnosti radónu. Ramsay poznamenal, že hélium vzniká pri atómovom rozpade rádia.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Systém anorganickej chémie (A System of Inorganic Chemistry, 1891)
  • Plyny v atmosfére, história ich objavovania (The gases of the atmosphere, the history of their discovery, 1896)
  • Moderná chémia (Modern chemistry, 1900)
  • Úvod do štúdia fyzikálnej chémie (Introduction to the study of physical chemistry, 1904)
  • Prvky a elektróny (Elements and electrons, 1913)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sir William Ramsay, nositeľ Nobelovej ceny za objav vzácnych plynov, Zuzana Višňovcová, Katedra chémie FPV UMB

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]