Zoznam nositeľov Nobelovej ceny za fyziku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam nositeľov Nobelovej ceny za fyziku od roku 1901 po súčasnosť.

Rok Meno
2013 Francois Englert, Peter W. Higgs
2012 Serge Haroche, David J. Wineland
2011 Saul Perlmutter, Brian T. Schmidt, Adam G. Riess
2010 Andrej Konstantinovič Gejm, Konstantin Sergejevič Novoselov
2009 Charles K. Kao, Willard S. Boyle, George E. Smith
2008 Makoto Kobajaši, Tošihide Masukawa, Jóičiró Nambu
2007 Albert Fert, Peter Grünberg
2006 John C. Mather, George F. Smoot
2005 Roy J. Glauber, John L. Hall, Theodor W. Hänsch
2004 David Jonathan Gross, H. David Politzer, Frank Wilczek
2003 Alexej Alexejevič Abrikosov, Vitalij Lazarevič Ginzburg, Anthony James Leggett
2002 Raymond Davis Jr., Masatoši Košiba, Riccardo Giacconi
2001 Eric A. Cornell, Wolfgang Ketterle, Carl E. Wieman
2000 Žores Ivanovič Alfiorov, Herbert Kroemer, Jack S. Kilby
1999 Gerardus ’t Hooft, Martinus J.G. Veltman
1998 Robert B. Laughlin, Horst L. Störmer, Daniel C. Tsui
1997 Steven Chu, Claude Cohen-Tannoudji, William D. Phillips
1996 David M. Lee, Douglas D. Osheroff, Robert C. Richardson
1995 Martin L. Perl, Frederick Reines
1994 Bertram N. Brockhouse, Clifford G. Shull
1993 Russell A. Hulse, Joseph H. Taylor Jr.
1992 Georges Charpak
1991 Pierre-Gilles de Gennes
1990 Jerome Isaac Friedman, Henry W. Kendall, Richard Edward Taylor
1989 Norman Foster Ramsey, Hans G. Dehmelt, Wolfgang Paul
1988 Leon M. Lederman, Melvin Schwartz, Jack Steinberger
1987 Johann Georg Bednorz, Karl Alexander Müller
1986 Ernst Ruska, Gerd Binnig, Heinrich Rohrer
1985 Klaus von Klitzing
1984 Carlo Rubbia, Simon van der Meer
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar, William Alfred Fowler
1982 Kenneth Geddes Wilson
1981 Nicolaas Bloembergen, Arthur Leonard Schawlow, Kai Siegbahn
1980 James Cronin, Val Fitch
1979 Sheldon Lee Glashow, Abdus Salám, Steven Weinberg
1978 Piotr Leonidovič Kapica, Arno Allan Penzias, Robert Woodrow Wilson
1977 Philip Warren Anderson, Nevill Francis Mott, John Hasbrouck van Vleck
1976 Burton Richter, Samuel C.C. Ting
1975 Aage Niels Bohr, Ben Roy Mottelson, James Rainwater
1974 Martin Ryle, Antony Hewish
1973 Leo Esaki, Ivar Giaever, Brian David Josephson
1972 John Bardeen, Leon N. Cooper, Robert Schrieffer
1971 Dennis Gabor
1970 Hannes Alfvén, Louis Néel
1969 Murray Gell-Mann
1968 Luis Walter Alvarez
1967 Hans Albrecht Bethe
1966 Alfred Kastler
1965 Šiničiró Tomonaga, Julian Schwinger, Richard Feynman
1964 Charles Hard Townes, Nikolaj Gennadijevič Basov, Alexandr Michajlovič Prochorov
1963 Eugene Paul Wigner, Maria Goeppertová-Mayerová, Johannes Hans Daniel Jensen
1962 Lev Davidovič Landau
1961 Robert Hofstadter, Rudolf Ludwig Mössbauer
1960 Donald Arthur Glaser
1959 Emilio Gino Segrè, Owen Chamberlain
1958 Pavel Alexejevič Čerenkov, Ilia Michajlovič Frank, Igor Jevgenievič Tamm
1957 Jang Čen-ning, Li Čeng-tao
1956 William B. Shockley, John Bardeen, Walter Houser Brattain
1955 Willis Eugene Lamb, Polykarp Kusch
1954 Max Born, Walther Bothe
1953 Frits Zernike
1952 Felix Bloch, Edward Mills Purcell
1951 John Douglas Cockcroft, Ernest Thomas Sinton Walton
1950 Cecil Frank Powell
1949 Hideki Jukawa
1948 Patrick Maynard Stuart Blackett
1947 Edward Victor Appleton
1946 Percy Williams Bridgman
1945 Wolfgang Pauli
1944 Isidor Isaac Rabi
1943 Otto Stern
1942 peniaze presunuté do špeciálneho fondu (2/3) a hlavného fondu (1/3)
1941 peniaze presunuté do špeciálneho fondu (2/3) a hlavného fondu (1/3)
1940 peniaze presunuté do špeciálneho fondu (2/3) a hlavného fondu (1/3)
1939 Ernest Orlando Lawrence
1938 Enrico Fermi
1937 Clinton Joseph Davisson, George Paget Thomson
1936 Victor Franz Hess, Carl David Anderson
1935 James Chadwick
1934 peniaze presunuté do špeciálneho fondu (2/3) a hlavného fondu (1/3)
1933 Erwin Schrödinger, Paul Adrien Maurice Dirac
1932 Werner Heisenberg
1931 peniaze presunuté do špeciálneho fondu
1930 Venkata Chandrasekhara Raman
1929 Louis Victor de Broglie
1928 Owen Willans Richardson
1927 Arthur Holly Compton, Charles Thomson Rees Wilson
1926 Jean Baptiste Perrin
1925 James Franck, Gustav Hertz
1924 Karl Manne Georg Siegbahn
1923 Robert Andrews Millikan
1922 Niels Bohr
1921 Albert Einstein
1920 Charles Edouard Guillaume
1919 Johannes Stark
1918 Max Planck
1917 Charles Glover Barkla
1916 peniaze presunuté do špeciálneho fondu
1915 William Lawrence Bragg, William Henry Bragg
1914 Max von Laue
1913 Heike Kamerlingh Onnes
1912 Nils Gustaf Dalén
1911 Wilhelm Wien
1910 Johannes Diderik van der Waals
1909 Guglielmo Marconi, Karl Ferdinand Braun
1908 Gabriel Lippmann
1907 Albert Abraham Michelson
1906 Joseph John Thomson
1905 Philipp Lenard
1904 John William Strutt Rayleigh
1903 Antoine Henri Becquerel, Pierre Curie, Marie Curie
1902 Hendrik Antoon Lorentz, Pieter Zeeman
1901 Wilhelm Conrad Röntgen

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]