Johannes Diderik van der Waals

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Johannes Diderik van der Waals
holandský fyzik
holandský fyzik
Narodenie23. november 1837
Leiden, Holandsko
Úmrtie8. marec 1923 (85 rokov)
Amsterdam, Holandsko
Alma materUniversiteit Leiden
RodičiaJacobus van der Waals, Elisabeth van den Berg
ManželkaAnna Magdalena Smit (1865 - z. 1881)
DetiAnne Madeleine, Jacqueline E., Johanna Diderica, Johannes Diderik
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Johannes Diderik van der Waals

Johannes Diderik van der Waals (* 23. november 1837, Leiden, Holandsko – † 8. marec 1923, Amsterdam) bol holandský fyzik, nositeľ Nobelovej ceny (r. 1910) za prácu na stavovej rovnici plynov a kvapalín.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 18621865 študoval na univerzite v Leydene. Od 1864 učil fyziku a matematiku na strednej škole v Deventeri a o dva roky neskôr v Haagu.

Doktorskú dizertačnú prácu s názvom Over de Continuiteit van den Gas - en Vloeistoftoestand obhájil v roku 1873. V roku 1876 sa stal profesorom fyziky na univerzite v Amsterdame, kde sa zaoberal problémom spojitosti plynného a kvapalného stavu látok. Podarilo sa mu nájsť vzťah medzi objemomtlakom a teplotou plynov a kvapalín. Dokázal existenciu síl, ktoré pôsobia na úrovni molekúl a spôsobujú vnútorný tlak v kvapalinách. Dnes sú známe ako van der Waalsove sily. Sformuloval tiež tzv. van der Waalsovu rovnicu platnú pre kvapaliny i plyny a teda i zmenu skupenstva s platnosťou pre kvapaliny rovnakého zloženia. Bola to práve táto práca, ktorá mu priniesla Nobelovu cenu a poskytla Sirovi Jamesovi Dewarovi a Heike Kamerlinghovi Onnesovi údaje potrebné pre výrobu kvapalného hélia.

V roku 1893 publikoval hlavné myšlienky termodynamickej teórie kapilarity, ktorých hlavným predpokladom bola existencia pozvoľnej, následne veľmi prudkej, zmeny hustoty na rozhraní medzi kvapalinou a parou.

V roku 1910 boli jeho práce ocenené Nobelovou cenou za fyziku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johannes Diderik van der Waals na českej Wikipédii.