Francúzska spojka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Francúzska spojka - schéma

Francúzska spojka (French Connection) bola sieť, ktorou sa pašoval heroín z Turecka do Francúzska a ďalej do Spojených štátov. Najproduktívnejšia bola Francúzska spojka v 60. rokoch dvadsiateho storočia.

Prevedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Základná surovina na výrobu heroínu bola prevážaná najskôr z Indočíny, neskôr z Turecka. Tureckí roľníci legálne pestovali ópium, aby ho predávali zdravotníckym korporáciám. Veľkú časť produkcie však ponúkali na čiernom trhu. Z tohto ópia sa následne získaval heroín.

Heroín sa vyrábal v tajných laboratóriách vo francúzskom prístavnom meste Marseille a v jeho okolí. Bol vyhlásený pre svoju vysokú kvalitu. Jeho výrobu riadila korzická mafia a v spolupráci s ňou aj jeden zo šéfov newyorskej mafie, Lucky Luciano.

Niekoľko tajných laboratórií na výrobu heroínu boli prvýkrát objavené v roku 1937.

60. a 70. roky[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1969 pochádzalo 90% heroínu v USA práve z Francúzska. Spojené štáty preto žiadali tureckú vládu, aby obmedzila produkciu ópia.

V roku 1971 Turecko súhlasilo so zákazom pestovania ópia s účinnosťou od 30. júna 1972.

V roku 1972 bolo v Marseille zlikvidovaných 6 veľkých nelegálnych laboratórií na výrobu heroínu. Na akcii spolupracovali Francúzi a Američania. V tom istom roku zabavili francúzski colníci okolo 420 kg heroínu na rybárskej lodi Caprice des Temps, ktorá mierila z Marseille do Miami.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Kniha[upraviť | upraviť zdroj]

Činnosť Francúzskej spojky bola popísaná knižne spisovateľom Robinom Moorom v knihe The French Connection: A True Account of Cops, Narcotics, and International Conspiracy, ktorá bola neskôr sfilmovaná.

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Francouzská spojka na českej Wikipédii.