Grömlingovský palác

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Grömlingovský palác

Grömlingovský palác alebo U kamenného stolu či U raka je rokokový palác v Prahe na Malej Strane. Je chránený ako kultúrna pamiatka a jeho adresa je Malostranské námestie 28/5.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na mieste paláca stálo päť domov, ktoré boli po roku 1786 (po tom, čo ich kúpil advokát Karel z Grömlingu) zjednotené prestavbou podľa projektu Josefa Jägera. Dom zdobia plastiky mytologických postáv od I.F. Platzera. V rokoch 18581919 stál pred palácom pomník rakúskeho poľného maršala Radeckého z Radče, ktorý je dnes uložený v Lapidáriu Národního muzea. Tento pomník potom nahradil pomník francúzskeho historika a znalca českých dejín E. Denisa, ktorý na mieste stál až do roku 1940, kedy bol roztavený pre vojnové účely.

V prízemí paláca bolo v roku 1740 otvorené pohostinské zariadenie, od roku 1874 tu fungovala kaviareň Café Radetzky. Pôvodne to bola dôstojnícka kaviareň, ale postupne sa stala miestom, ktoré navštevovali slávne osobnosti českej kultúry – Jan Neruda, Ema Destinnová, alebo Jan Zrzavý. Neskôr bola premenovaná na Malostranskou kavárnu. V roku 1939 kúpil palác podnikateľ Popper a po roku 1948 budovu s kaviarňou využívalo Státní zdravotnické nakladatelství Avicenum. Po roku 1989 bola kaviareň kvôli reštitučnému sporu otvorená len krátko v polovici 90. rokov. Dnes sa volá Square Malostranská kavárna.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Grömlingovský palác na českej Wikipédii.