Hyracotherium

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hyracotherium
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hyracotherium leporinum
Owen, 1841
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hyracotherium je vymretý treťohorný nepárnokopytník, zvyčajne považovaný za prapredka dnešného koňa.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hyracotherium bolo malé, nanajvýš 40 cm vysoké zviera (občas sa porovnáva so psom) s malou hlavou, krátkymi čeľusťami a očami takmer v strede hlavy, čo obmedzovalo videnie do strany, zato však zlepšovalo priestorové videnie. Telo bolo štíhle a ľahké, končatiny trochu krátke. Srsť hyracotheria mala zrejme podobný vzhľad ako srsť dnešných jeleňov a pravdepodobne mala svetlé škvrny alebo pruhy na tmavom podklade –  Hyracotherium bol tvorom, ktorý obýval prales, a také ochranné sfarbenie je bežné u dnes žijúcich bylinožravcov, ktorí žijú v rovnakom prostredí.

História objavov[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé fosílie boli objavené v Anglicku roku 1841 paleontológom Richardom Owenom. Nešlo o kompletnú kostru a kvôli stavbe chrupu sa Owen najprv domnieval, že ide o pozostatky primáta. Neskôr bol považovaný za jazveca – a zviera dostalo meno Hyracotherium, teda zviera podobné Damanovi. V roku 1876 bola v americkom štáte Wyoming nájdená takmer celá kostra zvieraťa, ktoré bolo pre svoju podobnosť s koňmi pomenované Eohippus, teda kôň z úsvitu dejín. Až neskôr sa zistilo, že ide o druh totožný s už opísaným Hyracotheriom a podľa pravidla priority je preto platným rodovým menom práve Hyracotherium.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hyracotherium na českej Wikipédii.