iPod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rodina iPod (zľava do prava): iPod shuffle, iPod nano, iPod classic, iPod Touch.

iPod je rodina digitálnych hudobných prehrávačov spoločnosti Apple Inc. Prehrávače rodiny iPod majú jednoduché užívateľské rozhranie, ktorého hlavným prvkom je na dotyk citlivé koliesko (tzv. click wheel). Jedinou výnimkou je iPod touch, ktorý sa ovláda pomocou dotykovej obrazovky. iPody s väčšou kapacitou (iPod classic) majú dáta uložené na pevnom disku, menšie prehrávače iPod shuffle, iPod nano a iPod touch používajú pamäť typu flash. Ako mnohé iné digitálne prehrávače hudby, aj iPod môže byť použitý ako externý pevný disk počítača. Prehrávače iPod používajú na synchronizáciu s počítačmi aplikáciu iTunes.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

iPod piatej generácie, iPod nano druhej generácie a iPod shuffle druhej generácie

Apple nazýva svoj digitálny prehrávač iPod – s malým i na začiatku slova. Podobne sú nazvané ďalšie produkty Apple ako iSight (webová kamera), iChat (komunikačný program), iTunes (program na správu hudobných súborov) a iBook (notebook). Po prvý raz Apple použilo „i“ v názve počítača iMac, čo v tom čase symbolizovalo, že počítač má všetko, čo potrebuje k pripojeniu na internet. Použitie „i“ sa ujalo, keďže, ako sa zdá, prináša Apple šťastie. V poslednej dobe tiež média označujú generáciu narodenú koncom 80. rokov 20. storočia ako iGeneráciu, čo naznačuje širší kultúrny dosah rodiny produktov „i“.

Mnohé ďalšie spoločnosti začali používať písmeno „i“ v názvoch svojich produktov, často práve digitálnych hudobných prehrávačov (napr. iRiver, iAudio).

História[upraviť | upraviť zdroj]

S myšlienkou iPodu prišiel Tony Fadell, ktorý svoju predstavu predostrel vedeniu Apple v roku 2001. Následne ho spoločnosť najala a prvý iPod bol predstavený 23. októbra 2001. Prvý iPod bol kompatibilný iba s počítačmi Mac, čoskoro však pribudla i kompatibilita s Microsoft Windows. V súčasnosti je iPod najúspešnejším prenosným digitálnym hudobným prehrávačom, pričom v celosvetovom meradle mu patrí približne 80 % trhu. Viac ako 119 miliónov predaných kusov do októbra 2007 (celosvetovo).

Možnosti prehrávača[upraviť | upraviť zdroj]

iPod podporuje nasledovné hudobné formáty: MP3, WAV, AAC/M4A, chránený AAC (z iTunes Music Store), AIFF, Audible a Apple Lossless. Verzia iTunes pre Windows tiež dokáže pretransformovať súbory vo formáte WMA do iných formátov podporovaných iPodom. Niektorí kritici vyčítajú iPodu nemožnosť prehrávať hudbu v iných populárnych formátoch ako Ogg Vorbis.

iPod je vytvorený pre úzku spoluprácu s iTunes, softvérom pre správu hudobných súborov. iTunes dokáže automaticky synchronizovať užívateľov iPod s vybranými zoznamami skladieb alebo s celým obsahom knižnice iTunes pri každom pripojení prehrávača k počítaču.

iPod (okrem verzie Shuffle) má tiež niekoľko funkcií PDA. Dokáže synchronizovať kontakty užívateľa a naplánované úlohy. Od 5. verzie iTunes je možná aj synchronizácia nielen s počítačmi Mac, ale aj s programom Microsoft Outlook vo Windows. iPod tiež dokáže zobrazovať poznámky a je na ňom možné hrať niekoľko hier, funkcionalita PDA je však obmedzená, keďže informácie nie je možné pridávať alebo odoberať priamo v iPode, iba prostredníctvom počítača.

V roku 2005 vznikol aj projekt použitia operačného systému Linux v iPode, ktorého hlavným cieľom je rozšírenie možností prehrávača – najmä prehrávanie ďalších druhov súborov, viac hier a programov ako sú textový a grafický editor[1].

Modely[upraviť | upraviť zdroj]

iPod (Scroll Wheel)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý iPod uvedený na trh 23. októbra 2001 sa stal okamžitým hitom. Originálny Apple iPod (Scroll Wheel) prelomil hranice chápania trhu MP3 prehrávačov kombináciou malého pevného disku a unikátneho "Scroll Wheel" ovládača pre ľahkú jednoručnú manipuláciu a jednoduchý operačný systém vyvinutý pre mobilné zariadenia (základom bol PIXO OS 2.1) a brilantne spracovaný software na správu hudobných súborov iTunes. Toto všetko umožnilo ľahkú správu hudobných súborov medzi Mac a iPod.
Prvý iPod obsahoval 5 GB pevný disk (od 21. Marca 2002 bolo možné zakúpiť aj 10 GB verziu), do ktorého sa dalo uložiť až 1000 piesní. Toto bolo aj hlavným mottom reklamnej kampane pri uvedení iPod na trh "1000 piesní vo vrecku". Medzi ďalšie prednosti patril aj vysokorýchlostné pripojenie FireWire, zadný kryt z ocele a 2 palcový monochromatický displej. Výdrž na batérie bola približne 10 hodín.

Druhá generácia prehrávača bola uvedená na trh 17. júla 2002 a k dispozícii boli 10- a 20-GB modely. Pôvodné mechanické koliesko bolo nahradené dotykovým. Kvôli väčším diskom boli iPody druhej generácie o čosi ťažšie a hrubšie.

23. apríla 2003 Steve Jobs uviedol tretiu generáciu prehrávačov, ktorá bola o čosi menšia ako predchádzajúce a nové prehrávače zároveň získali konektor na uloženie do kolísky, ktorá bola v tom čase štandardným príslušenstvom dodávaným s iPodom. Postupne boli na trh uvedené 10-, 15-, 20-, 30- a 40- GB verzie. Od tretej generácie boli všetky iPody dodávané s predformátovaným diskom na použitie s Macom a softvérom na formátovanie v systémoch Windows, takže užívateľ mohol pevný disk iPodu preformátovať. Tretia generácia tiež umožňovala pripojenie k počítaču prostredníctvom USB kábla (predchádzajúce bolo možné použiť len s FireWire). Predchádzajúce verzie iPodov boli mimoriadne populárne, ale tretia generácia dosiahla kozmický úspech a iPod sa stal módnym doplnkom.

iPod piatej generácie

V júli 2004 Apple uviedol na trh štvrtú generáciu iPodov. Pôvodne boli dostupné v 20- a 40- GB verziách, neskôr (od októbra 2004) boli uvedené aj modely s farebným displejom zvané iPod Photo, ktoré už boli schopné zobrazovať aj fotografie. Po skončení predaja iPodov s monochromatickým displejom sa však nové modely zase nazývajú len jednoducho iPod. Dostupné boli 20- a 60- GB modely.

Modelmi 4. generácie boli aj špeciálna edícia U2 (s čiernym telom a červeným kolieskom), najprv s monochromatickým displejom, neskôr farebným, a tiež edícia Harry Potter.

V októbri 2005 Apple vydal piatu generáciu iPodov s možnosťou prehrávania video súborov vo formátoch MPEG-4 a H.264. Nové modely boli pôvodne dostupné v kapacitách 30 a 60 GB, mali displej s uhlopriečkou 6,35 cm (2,5 palca) s rozlíšením 320x240 bodov a boli o 30 % tenšie ako predchádzajúca generácia. Rovnako ako iPod nano, aj 5. generácia iPodov bola dostupná v bielom a čiernom prevedení. V septembri 2006 tieto iPody Apple aktualizoval a na trh sa dostala 80 GB verzia. Apple zároveň sprístupnil predaj celovečerných filmov vo formáte pre iPod prostredníctvom svojej služby iTunes Store.

5. septembra 2007 Apple uviedol na trh zatiaľ poslednú, šiestu generáciu iPodov. Zmeny sa dotkli hneď názvu – pôvodný iPod sa premenoval na iPod classic. Nové je aj užívateľské rozhranie, ktoré obsahuje funkciu Cover Flow. Rozlíšenie displeja ostalo nezmenené, výrazne sa však zvýšila kapacita pevného disku na 80 GB a 160 GB. Dizajn prístroja je celokovový.

iPod mini[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2004 Apple uviedlo iPod mini, zmenšenú verziu iPodu s rovnakými vlastnosťami ako vtedajšie iPody. Mini bolo dostupné so 4-GB diskom a po roku, vo februári 2005, bolo doplnené o 6-GB model. Modely druhej generácie mali väčšiu výdrž batérie (až 18 hodín). Mini bolo počas svojej existencie dostupné v rôznych farbách. Výroba dovtedy najpopulárnejšieho iPodu sa skončila v septembri 2005, keď bolo mini nahradené iPodom nano.

iPod shuffle[upraviť | upraviť zdroj]

iPod shuffle prvej generácie v porovnaní s kľúčmi a mincou

V januári 2005 bol na trh uvedený iPod shuffle so sloganmi „užite si neistotu“ a „dajte šanci šancu“. Shuffle prvej generácie malo pamäť typu flash, teda nie pevný disk a na trhu boli 512-MB a 1-GB modely. Prehrávač neprehrával formáty Apple lossless a AIFF, pravdepodobne kvôli slabšiemu výkonu procesora. Zároveň nemal displej, takže užívateľ má sťaženú možnosť výberu piesne – buď sú piesne prehrávané postupne (ako to bolo nastavené prostredníctvom iTunes), alebo sú prehrávané v náhodnom poradí (odtiaľ shuffle – v angličtine "miešať"). Shuffe vážil len 22 gramov, mal veľkosť balíčka žuvačiek a bol bielej farby. Rovnako ako ostatné iPody, aj prvý shuffle dokázal pracovať ako externý disk počítača.

V septembri 2006 bola ohlásená nová, druhá generácia, shuffle s kapacitou 1GB. Nový shuffle je výrazne menší, váži už len 15 gramov a pôvodne bol dostupný v striebornej farbe (od januára konca 2007 i v ružovej, oranžovej, zelenej a modrej). Nevýhodou je, že sa nedá jednoducho pripojiť k akémukoľvek počítaču prostredníctvom zabudovaného USB konektora, ako to bolo pri prvej generácii shuffle.

5. septembra 2007 Apple predstavil nové farebné verzie iPodu shuffle: striebornú, zelenú, tyrkysovú, modrú a červenú. Prehrávač zostal inak bez zmien.

Momentálne je na trhu už 3. generácia tohto prehrávača ktorý je dokonca ešte ľahší a menší (približne polovica objemu 2. gen). ovládanie Apple presunuli na slúchadlá. Ďalšou novinkou je povedanie názvu pesničky keď začne hrať, čo je dosť využiteľné hlavne kvôli tomu že shuffle nemá displej.

iPod nano[upraviť | upraviť zdroj]

iPod nano prvej generácie v dokovacej stanici

7. septembra 2005 Apple uviedol následníka prehrávača mini, iPod nano. Nano prvej generácie malo flash pamäť, bolo tenké len necelých 7 milimetrov, vážilo 42 gramov a bolo o 67 % menšie ako mini. Má farebný displej a konektor na vloženie do kolísky. Pôvodne bolo dostupné v kapacitách 2 a 4 GB v bielej a čiernej farbe, od 7. februára 2006 pribudol aj model s kapacitou 1 GB.

V septembri 2006 bola prišla na trh druhá generácia prehrávačov iPod nano s kapacitami 2, 4 a 8 GB (čo je doteraz najväčšia kapacita audioprehrávača s pamäťou flash). Prehrávače iPod nano druhej generácie boli fyzicky tenšie a ľahšie (40 g) ako predchádzajúce modely a mali, okrem iného, aj vyššiu výdrž batérií. Predávali sa v piatich rôznych farbách (strieborná, modrá, zelená, ružová, čierna), v závislosti na kapacite.

5. septembra 2007 predstavil Apple tretiu generáciu iPodov nano. Dizajn prístroja sa výrazne zmenil: tieto iPody nano sú širšie, kratšie a tenšie ako ich predchodcovia, kryt je celokovový. Majú QVGA displej s uhlopriečkou 51 mm (2 palce), rozlíšenie 320x240 pixelov a rovnako ako pred nimi iPod video dokážu prehrávať video. Apple takisto upravil užívateľské rozhranie prehrávača, pridal funkciu Cover Flow a niektoré hry z iPodu piatej generácie. iPod nano tretej generácie je k dispozícii v dvoch verziách – s kapacitou 4 GB a 8 GB – a piatich farbách (strieborná, čierna, zelená, tyrkysová, červená). Zlepšila sa aj výdrž batérií (24 hodín prehrávania zvuku, 5 hodín videa).

Štvrtá generácia má dvojpalcový displej v orientácii na výšku. Predávala sa 8GB a 16GB verzia. Obidve verzie mali rovnaké farby aj dátum vydania, teda 9.7.2008. Dostupné farby boli: strieborná, čierna, fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, ružová a červená. Dá sa pripojiť do zariadenia s operačným systémom Mac OS X od verzie 10.4.11 alebo Windows XP a vyšším. Pre komunikáciu je potrebné iTunes 8 alebo novšie.

iPod touch[upraviť | upraviť zdroj]

5. septembra 2007 Apple uviedol úplne nový typ iPodu – iPod touch. Tento prehrávač sa ovláda pomocou 3,5 palcovej dotykovej obrazovky s rozlíšením 480x320 pixelov, teda podobne ako iPhone. Má kapacitu 8 GB a 16 GB flashovej pamäte, dokáže sa bezdrôtovo pripojiť na internet, sťahovať hudbu z iTunes Store a obsahuje aj webový prehliadač Safari. Po troch rokoch a niekoľkých iPod touch generáciach je na svete už dlhšiu dobu najnovšia generácia iPod touch 4g, ktorý je obohatený o dva fotoaparáty – predná kamera VGA a zadný fotoaparát o veľkosti 0.7 megapixelu, čo je u iPod milou novinkou. Vďaka fotoaparátu dokáže natáčať HD videá, ktoré sú na úrovni dnešneho iPhone 4. Je dostupný v niekoľkých pamäťových verziách: 8GB, 32GB alebo 64GB. Obľúbenej 16GB verzie sa už zrejme nedočkáme pri iPod touch.

Ponuka modelov[upraviť | upraviť zdroj]

Model Generácia Obrázok Kapacita Pripojiteľnosť Pôvodný dátum vydania Min. operačný systém porebný na synchronizáciu Menovitá výdrž batérie (hodiny)
classic 1. 1. generácia iPod 5, 10 GB FireWire 23. október 2001 Mac: 910.1 audio: 10
Prvý model, s mechanickým rolovacím kolieskom. 10 GB model bol predstavený neskôr.
2. 2. generácia iPod (2002). 10, 20 GB FireWire 17. júl 2002 Mac: 10.1
Win: 2000
audio: 10
Koliesko citlivé na dotyk. FireWire mal kryt. Prepínač podržania bol prepracovaný. Kompatibilita s Windows pomocou Musicmatch.
3. 3. generácia iPod 10, 15, 20, 30, 40 GB FireWire (USB len pre synchronizáciu) 28. apríl 2003 Mac: 10.1
Win: 2000
audio: 8
Prvý kompletný redesign s rozhraním all-touch, dock konektorom, 4-pinovým diaľkovým konektorom a štíhlejším puzdrom. Podpora Musicmatchu klesla s neskorším vydaním iTunes 4.1 pre Windows.
4.
(Photo)
(s farebným displejom)
4. generácia iPod. 20, 40 GB FireWire alebo USB 19. júl 2004 Mac: 10.2
Win: 2000
audio: 12
Adaptované Click Wheel z iPodu Mini, navyše nabíjanie cez USB okrem FireWire.
4th generation iPod With Color Display. photo:
30, 40, 60 GB
FireWire or USB 26. október 2004 Mac: 10.2
Win: 2000
audio: 15
slideshow: 5
color:
20, 60 GB
June 28, 2005
Premium spin-off 4. generácie iPod s farebným displejom a prezeraním obrázkov. Neskôr reintegrovaný do hlavnej linky iPodu.
5. 5. generácia iPod. 30, 60, 80 GB USB (FireWire len pre nabíjanie) 12. október 2005 Mac: 10.3
Win: 2000
30 GB
audio: 14
video: 2
(neskôr 3.5)
60/80 GB
audio: 20
video: 3/6.5
Druhý kompletný redesign s tenším puzdrom a väčšou obrazovkou s prehrávaním videa. Vzdialený konektor v blízkosti konektora slúchadiel bol vynechaný, pretože sa už synchronizoval cez FireWire. Ponúkaný v čiernej alebo bielej farbe. Hardvér a firmvér aktualizovaný s modelom s kapacitou 60 GB nahradený modelom 80 GB z 12. septembra 2006.
6. 6. generácia iPod. 80, 120, 160 GB USB (FireWire len pre nabíjanie) 5. september 2007 Mac: 10.4
Win: XP
80 GB
audio: 30
video: 5
120 GB
audio: 36
video: 6
160 GB
model 2007
audio: 40
video: 7
model 2009
audio: 36
video: 6
Predstavená prípona „Classic“. Nové rozhranie a predná plocha z eloxovaného hliníka. Strieborná nahrádza bielu. V septembri 2008 bol hardvér a firmvér aktualizovaný o model s kapacitou 120 GB, ktorý nahradil model s kapacitou 80 GB a model s kapacitou 160 GB. V septembri 2009 bol model 120 GB nahradený modelom 160 GB. Predaj ukončený dňa 9. septembra 2014.
Mini 1. 1. generácia iPod mini. 4 GB USB alebo FireWire 6. január 2004 Mac: 10.1
Win: 2000
audio: 8
Nový menší model, dostupný v 5 farbách. Predstavil "Click Wheel".
2. 2. generácia iPod mini. 4, 6 GB USB alebo FireWire 22. február 2005 Mac: 10.2
Win: 2000
audio: 18
Jasnejšie farebné varianty s dlhšou výdržou batérie. Klikacie tlačidlo, odpovedalo farbe tela. Zlatá farba bola prerušená. Neskôr ho nahradil iPod nano.
Nano 1. 1. generácia iPod nano. 1, 2, 4 GB USB (FireWire len pre nabíjanie) 7. september 2005 Mac: 10.3
Win: 2000
audio: 14
slideshow: 4
Nahradený iPod mini. Dostupný v čiernej alebo bielej farbe s flash pamäťou. Farebný displej na prezeranie obrázkov. Verzia 1 GB bola vydaná neskôr.
2. 4 GB strieborný iPod nano 2, 4, 8 GB USB (FireWire len pre nabíjanie) 12. september 2006 Mac: 10.3
Win: 2000
audio: 24
slideshow: 5
K dispozícii je eloxovaný hliníkový kryt a 6 farieb.
3. 4 GB 3. generácia iPod nano. 4, 8 GB USB (FireWire len pre nabíjanie) 5. september 2007 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 24
video: 5
2" QVGA obrazovka, farby osviežené s chrómovaným chrbtom, nové rozhranie, video schopnosť, menšie Click Wheel.
4. 16 GB Flash Drive 4. generácia iPod nano. 4, 8, 16 GB USB 9. september 2008 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 24
video: 4
Navrátené celohliníkové puzdro s deviatimi farebnými možnosťami, pridaný akcelerometer. 4 GB model obmedzené len na vybraných trhoch.
5. 16 GB Flash Drive 5. generácia iPod nano s kamerou. 8, 16 GB USB 9. september 2009 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 24
video: 5
Prvý iPod, ktorýobsahuje videokameru, súčasťou bola aj väčšia obrazovka, rádio FM, reproduktor, krokomer a leštený exteriér, pričom sa zachovali podobné farby ako mal model 4. generácie.
6. Strieborný 6. generácia iPod nano 8, 16 GB USB 1. september 2010 Mac: 10.5
Win: XP
audio: 24
Prvý iPod nano, ktorý obsahoval multi-dotykový displej; pridaný klip z prehrávača iPod shuffle. Video prehrávanie, reproduktory a fotoaparát boli odstránené.
7. Ćierny7. generácia iPod nano. 16 GB USB 12. september 2012 Mac: 10.6
Win: XP
audio: 30
video: 3.5
Navrátený vysoký formát s väčším 2,5-palcovým dotykovým displejom. Klip bol odstránený. Prehrávanie videa bolo obnovené a bol pridaný Bluetooth. Nahradený 30-kolíkový konektor s novým konektorom Lightning. Predaj ukončený 27. júla 2017.[2]
shuffle 1. 1. generácia iPod shuffle. 512 MB, 1 GB USB
(nie je potrebný žiadny adaptér)
11. január 2005 Mac: 10.2
Win: 2000
audio: 12
Nový model základnej úrovne. Používa pamäť Flash a nemá žiadnu obrazovku.
2. 2. generácia iPod shuffle 1, 2 GB USB 12. september 2006 Mac: 10.3
Win: 2000
audio: 12
Menšia konštrukcia klipu s eloxovaným hliníkovým puzdrom. 4 možnosti farieb boli pridané neskôr. Farby sa zmenili v rokoch 2007 a 2008.
3. 3. generácia iPod shuffle 2, 4 GB USB 11. marec 2009 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 10
Menší dizajn s ovládacími prvkami premiestnenými ku pravému káblu slúchadiel. Predstavený s dvomi farbami a vybavený funkciou VoiceOver. V septembri 2009 bolo pridaných viac farieb a 2 GB model.
4. 4. generácia iPod shuffle. 2 GB USB 1. september 2010 Mac: 10.5
Win: XP
audio: 15
Ovládacie prvky sa vrátili do tela prehrávača iPod. Predstavený s piatimi farbami a vybavený funkciou VoiceOver. Predaj ukončený 27. júla 2017.[2]
touch 1. 1. generácia iPod Touch. 8, 16, 32 GB USB (FireWire len pre nabíjanie)[3] 5. september 2007 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 22
video: 5
Prvý iPod s Wi-Fi a Multi-touch rozhraním. Funkcia Safari prehliadača a bezdrôtového prístupu k iTunes Store a YouTube. 32 GB model bol pridaný neskôr. Prístup pre iOS 2.0 a App Store vyžadovali poplatok za aktualizáciu.
2. 8, 16, 32 GB USB 9. september 2008 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 36
video: 6
Nová zúžená chrómová zadná strana s funkciou Nike +, tlačidlami hlasitosti a zabudovaným reproduktorom. iOS 2.0 a App Store. Podpora Bluetooth bola pridaná, ale nebola aktívna až do verzie iOS 3.0, ktorá vyžadovala poplatok za aktualizáciu.
3. 32, 64 GB USB 9. september 2009 Mac: 10.4
Win: XP
audio: 30
video: 6
Aktualizovaný tak, aby zahŕňal aktualizované interné zariadenia z iPhone 3GS. Súčasťou balenia bola aj podpora Voice Control a pripojené diaľkové slúchadlá.
4. 4. generácia iPod Touch. 8, 16, 32, 64 GB USB 1. september 2010 Mac: 10.5
Win: XP
audio: 40
video: 7
Nový tenší dizajn vrátane dvoch kamier pre FaceTime a HD video nahrávanie, po podržaní tlačidla bolo video presunuté do pravého horného rohu. Retina Display podobný ako mal iPhone 4 + Apple A4 čip. Biela farba bola pridaná 4. októbra 2011.
5. 5. generácia iPod Touch. 16, 32, 64 GB USB 12. september 2012 Mac: 10.6
Win: XP
audio: 40
video: 8
Nový hliníkový dizajn s rôznymi farebnými možnosťami puzdra. Vylepšené fotoaparáty spolu s procesorom Apple A5, Siri a vyšším 4" displejom Retina. Prvých 16 GB vydaných modelov nemalo žiadne možnosti výberu farieb a kameru iSight. Kamery iSight a výber farieb boli dostupné až na začiatku roka 2014.
6. 6. generácia iPod Touch. 16, 32, 64, 128 GB USB 16. júl 2015 Mac: 10.7
Win: 7
audio: 40
video: 8
Aktualizovaný o nový rad šiestich farieb, nový model 128 GB a vylepšené interné prvky. Vylepšené interné funkcie obsahujú nové fotoaparáty a Apple A8 procesor s Apple M8 pohybovým procesorom, 1 GB RAM (dvojnásobok oproti predchádzajúcej generácii) a 802.11ac Wi-Fi.[4]
7. 7. generácia iPod Touch. 32, 128, 256 GB USB (pomocou Lighting) 28. máj 2019 Mac: 10.11.4
Win: 7
audio: 40
video: 8
Aktualizovaný s novým modelom s 256 GB pamäte a vylepšeným čipom z Apple A8 na Apple A10. Tiež boli pridané funkcie, ktoré predtým neboli podporované na iPode Touch 6. generácie, ako napríklad AR a Skupinový FaceTime.[5]
Zdroj: Apple Inc.[6], šablóna tabuľky z anglickej wikipédie

Časová os modelov iPod

iPod touchiPod touchiPod touchiPod touchiPod touchiPod touchiPod touchiPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod ClassiciPod nanoiPod nanoiPod nanoiPod nanoiPod nanoiPod nanoiPod nanoiPod miniiPod miniiPod shuffleiPod shuffleiPod shuffleiPod shuffle
Zdroj: Apple press kit, archív noviniek[7], šablóna z anglickej Wikipédie


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Viac informácií o projekte je na http://ipodlinux.org
  2. a b KAHN, Jordan. Apple discontinues iPod nano and shuffle (Update: Confirmed) [online]. 9to5mac.com, 2017-07-27, [cit. 2019-04-28]. Dostupné online.
  3. If your iPhone, iPad, or iPod touch won't charge [online]. support.apple.com, 2019-02-26, [cit. 2019-04-28]. Dostupné online.
  4. Apple Introduces The Best iPod touch Yet [online]. apple.com, [cit. 2019-04-28]. Dostupné online.
  5. New iPod touch delivers even greater performance [online]. apple.com, 2019-05-28, [cit. 2019-06-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Identify your iPod model [online]. support.apple.com, 2019-03-31, [cit. 2019-04-28]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Archive [online]. apple.com, [cit. 2019-04-28]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému IPod

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]