Igor Janev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Igor Janev
macedónsky diplomat
macedónsky diplomat
Narodenie29. september 1964 (59 rokov)
Belehrad, Srbsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Igor Janev

Igor Janev (Игор Јанев, (* 29. september 1964, Belehrad, Srbsko) je macedónsky diplomat.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Igor Janev bol zvláštnym poradcom ministra zahraničných vecí Macedónskej republiky v roku 2002.[1] V súčasnej dobe je vedeckým poradcom medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov (politických vied) na Inštitúte politických štúdií v Belehrade. Podľa srbského zákona je pozícia vedeckého poradcu v štátnom ústave zhodná s postavením/titulom riadneho profesora verejnej (štátnej) vysokej školy.

Janevom navrhované riešenie macedónskej otázky názvu krajiny v Organizácii Spojených národov bolo v roku 2012 oficiálne prijaté macedónskym prezidentom Georgeom Ivanovom. Vláda republiky Macedónsko teda oficiálne podporovala stanovisko a vyhlásenie Janeva, že Organizácia Spojených národov v procese vstupu Macedónska do OSN porušila Chartu OSN a vytvorila tak „ultra vires“ akt.

Publikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Janev publikoval viac ako 160 vedeckých článkov, 17 monografií a kníh z oblasti politológie, medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov. Posledná monografia s názvom Diplomacia bola publikovaná Inštitútom politických štúdií v Belehrade v roku 2013.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Profil Igora Janeva [online]. [Cit. 2013-05-12]. Dostupné online. Archivované 2013-09-21 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]