Jiří Kánský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jiří Kánský
Biografické údaje
MenoJiří Kánský
Narodenie16. apríl 1930
Praha, Česko-Slovensko
Úmrtie24. október 1999 (69 rokov)
Dielo

Jiří Kánský (* 16. apríl 1930, Praha, Česko-Slovensko – † 24. október 1999[chýba zdroj]) bol český filozof pôsobiaci na Slovensku.

Po maturite na reálnom gymnáziu v Prahe 3, absolvoval štúdium filozofie na VŠPHV v Prahe. V rokoch 19531956 pôsobil ako odborný asistent na katedre spoločenských vied na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. V rokoch 19561959 bol interným vedeckým ašpirantom na katedre filozofie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde tiež obhájil kandidátsku dizertáciu. Na tejto katedre potom pracoval (s výnimkou rokov 19641965, kedy bol redaktorom časopisu „Predvoj“) ako odborný asistent, od r. 1966 ako docent. Za publikovanie článku vyjadrujúceho nesúhlas so sovietskou okupáciou ČSSR a objasňujúceho jej príčiny bol z FF prepustený, jeho práce nesmeli byť uverejňované ani citované. V rokoch 1972 - 1990 pracoval v Slovenskej pedagogickej knižnici v Bratislave.

Po politickej rehabilitácii sa vrátil na katedru filozofie a dejín filozofie, kde pôsobil až do odchodu do dôchodku (1995). Spolupracoval s radou redakcií novín, časopisov, rozhlasov (v oblasti etickej problematiky), prednášal na Univerzite tretieho veku v Bratislave a vo voľnej miere aj pre verejnosť. V roku 1993 bol na dvojmesačnom študijnom pobyte na univerzite v nemeckom Dortmunde. Vo svojej pedagogickej, vedeckej a publicistickej práci sa venoval problémom sociálnej filozofie a hlavne etiky. Z východiskovej koncepcie neortodoxného pojatia marxistickej etiky prešiel vývojom k súčasnej evolučnej etiky a utilitarizmu pravidla. Evolučnú etiku, opierajúcu sa o neodarwinizmus, pokladal za podnetnú v otázkach, napr.: v probléme vzniku morálky, ovplyvnenie morálky prostredníctvom geneticky zakódovaných informácií, a tým aj objasnenie niektorých všeľudských morálnych hodnôt. Predovšetkým sa však snažil o rozvíjanie utilitarizmu pravidla (R.B. Brendt). Zameriaval sa na praktickú (aplikovanú) etiku, hlavne na etiku hospodárstva a etiku vedy. Jiří Kánský náhle zomrel 24. októbra 1999.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]