Johann Elert Bode

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johann Elert Bode
nemecký astronóm
nemecký astronóm
Narodenie19. január 1747
Hamburg, Nemecko
Úmrtie23. november 1826 (79 rokov)
Berlín, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Johann Elert Bode

Johann Elert Bode (* 19. január 1747, Hamburg, Nemecko – † 23. november 1826, Berlín) bol nemecký astronóm, ktorý preformuloval a spopularizoval Titiusov-Bodeho zákon. Upresnil obežnú dráhu planéty Urán a navrhol jej meno, ktoré sa používa dodnes. Má zásluhu na objavení tzv. Bodeho galaxie (M81).

Počas pôsobenia na poste riaditeľa Berlínskeho observatória vydal svoj atlas Uranographia (1801), v ktorom sa zameral nielen na presnosť zaznačovania hviezd a iných astronomických objektov do máp, ale aj na umelecké vyobrazenie súhvezdí. Uranographia je vrcholom epochy výtvarného zobrazovania súhvezdí vo hviezdnych atlasoch. V neskorších atlasoch sa už tak prepracované zobrazenia nevyskytovali. Vytvoril 5 nových súhvezdí (Elektrický stroj, Fridrichova česť, Herschelov ďalekohľad (spojením dvoch súhvezdí), Logaritmické pravítko, Tlačiarenská dielňa). Dodnes však neprežilo ani jedno.

Vydal aj astronomickú ročenku, malý hviezdny atlas (Vorstellung der Gestirne) 1782 pre amatérskych astronómov a knihu o súhvezdiach a ich príbehoch, ktorá mala neskôr až 10 vydaní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johann Elert Bode na anglickej Wikipédii.