Kadluby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kadluby
potok
Zdrojnica Vrbovská pahorkatina
Ústie Potôčky
Dĺžka 4,3 km
Povodie Poprad
Rád toku V.
Hydrologické poradie 3-01-02-029
Číslo recipienta 3-01-02-1787
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kadlubypotok na strednom Spiši, v centrálnej časti okresu Poprad. Je to jediný ľavostranný prítok Potôčkov, meria 4,3 km a je tokom V. rádu.

Tečie v Popradskej kotline, v časti Vrbovská pahorkatina[1], pramení južne od obce Spišská Teplica, na severozápadnom úpätí Podstráne (797,9 m n. m.) v nadmorskej výške približne 740 m n. m. Od prameňa tečie najprv na východ, následne vytvára výrazný oblúk prehnutý na východ, esovito sa ohýba a prechodne tečie na severoseverozápad. Juhovýchodne od centra Spišskej Teplice sa stáča severovýchodným smerom a tečie v blízkosti obce na ľavom brehu. Napokon vstupuje na územie mesta Poprad, kde sa stáča na východ a západojuhozápadne od centra mesta sa v nadmorskej výške cca 679 m n. m. vlieva do Potôčkov. Potok preteká odlesnenou podhorskou poľnohospodárskou krajinou a nepriberá žiadne prítoky.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-12-25]. Dostupné online.