Kitsilano

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte Kitsilano
Vine Street

Kitsilano je mestská časť na západe kanadského mesta Vancouver. V tejto štvrti býva veľa mladých rodín a študentov, nachádzajú sa v nej štúdiá jógy, trhy, kaviarne a historická vancouverská oblasť Greektown. V posledných rokoch sú v tejto oblasti jedny z najvyšších cien nehnuteľností a aj jedny z najvyšších cien prenájmov v meste.

Okrem obytných zón a pláží sú v Kitsilane aj dve obchodné a nákupné zóny. Prvá sa tiahne pozdíž West 4th Avenue medzi ulicami Burrard a Balsam Street a druhá, niekedy označovaná ako West Kitsilano, sa nachádza na West Broadway medzi ulicami Larch a Blenheim Street.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Kitsilano na severe ohraničujú dve pláže, Kitsilano Beach a Jericho Beach, ktoré sa nachádzajú na brehu zátoky English Bay. Na juhu je Kitsilano ohraničené 16 Avenue, na východe ulicou Burrard Street a na západe ulicou Alma Street.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Kitsilana je odvodený od mena indiánskeho náčelníka Khatsalana z kmeňa Squamishov. Na území tejto vancouverskej mestskej časti žili Squamishovia po tisícky rokov. Malá oblasť, na území ktorej žil náčelník Khatsalano a patriaca dodnes indiánskej rezervácii sa nachádza pri moste Burrard Bridge.

V 60. rokoch bolo bývanie v tejto štvrti veľmi lacné a tak prilákalo veľa ľudí z celej Kanady a Spojených štátov. Bolo známe ako jedno z dvoch centier kultúry hippies v meste, druhé sa nachádzalo v Gastowne. No v nasledujúcich desaťročiach jeho obyvateľstvo zostarlo. Blízka vzdialenosť ku centru mesta - Downtownu, parkom, plážam a obľúbenému ostrovu Granville Island spravila z tejto štvrte veľmi žiadúcu adresu.

V roku 1971 bola v Kitsilane založená Greenpeace, medzinárodná nezisková organizácia na ochranu životného prostredia.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 malo Kitsilano 40 595 obyvateľov, čo predstavovalo 2,5% nárast oproti roku 2001. 12,6% percenta obyvateľov malo menej ako 19 rokov, 45,3% malo medzi 20 a 39 rokmi, 33,1% medzi 40 až 64 rokmi a 9,1% bolo starších ako 65 rokov. 75% obyvateľov malo za svoj materinský jazyk angličtinu, 4,5% čínštinu a 3,2% francúzštinu. Priemerný príjem domácnosti bol 53 455 kanadských dolárov, 21,3% obyvateľov žilo v domácnostiach s nižším príjmom. V roku 2006 nezamestnanosť dosahovala 4,2%.[1]

Kultúrne akcie[upraviť | upraviť zdroj]

V Kitsilane sa každoročne koná veľký počet kultúrnych akcií a festivalov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. City of Vancouver community profiles [online]. [Cit. 2010-04-30]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kitsilano

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49° 16′ 00″ s. š., 123° 10′ 00″ z. d.