Kornianka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kornianka je potok na horných Kysuciach, preteká územím okresu Čadca.[1] Je to pravostranný prítok Predmieranky, má dĺžku 8,7 km a je tokom V. rádu.

Preteká Turzovskou vrchovinou, podcelkom Zadné vrchy, pramení pod hlavným hrebeňom, pod vrchom Lukavice (898,0 m) v nadmorskej výške cca 790 m n. m., neďaleko slovensko-českej štátnej hranice. Od prameňa tečie juhovýchodným smerom k osade Zátoka, sprava priberá prítok spod Kelčova (829,8 m), stáča sa na východ a preteká osadou Ďurkáčovci, kde zľava priberá prítok (592,8 m n. m.) z východného svahu vrchu Bobek (871,2 m n. m.). Ďalej priberá z pravej strany prítok od osady Zlámaná a potom prítok z osady Komaníková. Následne preteká ústredím obce Korňa, z ľavej strany priberá Sobčákov potok (544,1 m n. m.), ďalej sprava prítok spod Okrúhlej (801,7 m n. m.) a zľava z osady Srničkovci. Pokračuje časťou Nižná Korňa, tu priberá ľavostranný Dáždený potok a dva pravostranné prítoky, najprv z osady Zelenkovci, potom z osady Živčáková. Na území mesta Turzovka, v časti Predmier, ústi v nadmorskej výške približne 485 m n. m. do Predmieranky.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-03-13]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-03-13]. Dostupné online.