Květnice (Boskovická brázda)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Květnice
prírodná pamiatka
Porasty na úpätí Květnice
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Brno-venkov
Lokalita Tišnov
Nadmorská výška 280 - 470 m n. m.
Súradnice 49°21′31″S 16°24′45″V / 49,35861°S 16,41250°V / 49.35861; 16.41250
Rozloha 129,8643 ha
Vznik 8. apríl 1950[1]
 - Vyhlásilo Ministerstvo školstva, vied a umení ČSR
Správa AOPK ČR
Kód AOPK ČR 204
Česko: Květnice
Květnice
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Květnice (Boskovická brázda)
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Květnice je prírodná pamiatka charakterizovaná jedinečnosťou druhového bohatstva rastlín a živočíchov. Neobyčajná rozmanitosť druhov je daná polohou na rozhraní Boskovickej brázdy a Českomoravskej vrchoviny, veľmi členitým reliéfom a pestrou geologickou stavbou.

K často navštevovaným vyhliadkam patrí kremencová Velká skála, ktorá turistov priťahuje svojimi ďalekými výhľadmi. Kopec Květnice je významnou mineralogickou lokalitou. Svojou krásou upútajú aj podzemné priestory niekoľkoposchodovej starej štôlne, jaskyne a priepasti.

Flóra a fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Na svahoch Květnice sa vyskytuje množstvo vzácnych teplomilných druhov rastlín. Ide napríklad o oman hodvábny (Inula oculus-christi), kavyľ vláskovitý (Stilpa capillata), kavyľ pôvabný (Stipa pulcherrima) , žltušku menšiu (Thalictrum minus), dúšku včasnú (Thymus praecox) alebo dúšku holú (Thymus glabrescens).

Neobyčajne bohatá je predovšetkým tunajšia fauna bezstavovcov, napr. kriticky ohrozená modlivka zelená. Podzemné krasové priestory Květnice sú významným zimoviskom 12 druhov netopierov vrátane vzácnych podkovára krpatého (Rhinolophus hipposideros) a podkovára štíhlokrídleho (Rhinolophus ferrumequinum).

Podzemie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri úpätí Květnice v blízkosti tokov Besénku a Svratky sa nachádzajú staré niekoľkoposchodové štôlne po ťažbe baritu. Vo vyšších partiách leží niekoľko neveľmi rozsiahlych jaskýň, ktoré radíme do Tišnovského krasu. Medzi známe patria jaskyne Pod Křížem a Květnická propast 76,5 m hlboká, ktoré boli objavené zo štôlní na západnom úbočí kopca.

Najrozsiahlejšia a najkrajšia je Králova jeskyně, náhodne objavená v roku 1972, kde sa nachádzajú rôzne zvláštne tvary kvapľov. Brčková výzdoba dosahuje dĺžku až 160 cm. Niektoré časti jaskyne sú tak pozoruhodné, že sú uzavreté aj pre jaskyniarov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2014-10-05]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Květnice (Boskovická brázda) na českej Wikipédii.