Lina Mayer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lina Mayer
Lina Mayer
Základné informácie
Rodné meno Karolína Majerníková
Narodenie 8. máj 1984 (39 rokov)
Košice, Slovensko
Pôsobenie speváčka
Žáner Pop dance-pop, electropop
Hrá na nástrojoch klavír
Roky pôsob. 2012 - súčasnosť
Vydavateľstvá Lina Mayer

Lina Mayer (vlastným menom Karolína Majerníková, * 8. máj 1984, Košice) je slovenská speváčka, skladateľka a tanečníčka. Je autorkou titulnej skladby „This Time“ k českému filmu Pojedeme k moři. V roku 2015 vydala EP obsahujúce aj singel „Personal Sky“, ktorý sa stal rádiovým hitom. Postupne vydávala ďalšie single ako Nothing, Don't leave me now,či Falling, z ktorých všetky sa umiestnili v rebríčkoch rádiového éteru. 4. apríla 2019 vydáva svoj debutový album s názvom Lina Mayer, na ktorom sa nachádzajú takmer všetky jej doterajšie skladby, ich akustické verzie, ako aj niekoľko noviniek: So High, Take Me Home a Fear.[1][2]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Už od detstva sa venovala umeniu, počas  základnej školy navštevovala ZUŠ kde sa učila hre na husliach, navštevovala aj hodiny baletu. Aktívne sa venovala niekoľko rokov tanečnému športu ( Štandardné tance a najmä Latinskoamerické tance ), kde si vytancovala na rôznych súťažiach na Slovensku i v zahraničí najvyššiu výkonnostnú kategóriu "S". Vyštudovala estetiku a slovenský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. V roku 2009 sa pod rodným menom zúčastnila súťaže Česko Slovenská SuperStar, kde vypadla tesne pred bránami finále. Ešte počas školy si vyskúšala aj muzikál v divadle Nová scéna, ako speváčku s big bandom ju diváci poznajú z televízneho programu Let´s dance, a neskôr pôsobila ako tanečníčka a choreografka v českej šou Stardance (aneb když hvězdy tančí), kde tancovala po boku známeho českého herca Sašu Rašilova. Pracovné aktivity rozšírila aj v Česku, keď pôsobila chvíľu v pražskom divadle Broadway. Po tejto skúsenosti sa opäť vrátila na Slovensko a začala sa venovať intenzívnejšie vlastnej tvorbe. Jej prvý singel, nesúci meno „Dream“, vydala v roku 2012. V roku 2013 zložila a naspievala  skladbu This time, ktorá sa stala titulnou skladbou k českému filmu Pojedeme k moři (réžia Jiří Mádl). V roku 2015 uverejnila cover verziu známej skladby „Stay With Me“ od anglického speváka Sama Smitha. V tom istom roku vydáva svoje prvé EP, na ktorom sa nachádza aj skladba Personal sky. Tá sa po uvedení do rádií postupne zaradila medzi najhranejšie skladby v slovenskom éteri a obsadila dokonca 1. miesto v rebríčku airplay TOP 100. K skladbe bol nakrútený aj videoklip. Rádio Europa 2 jej v tom istom roku udelilo cenu Hudobný objav roka. O dva roky neskôr si odniesla z hudobných cien rádia Európa 2 už ocenenie Speváčka roka 2017. V tom istom roku zaujala aj účinkovaním v 3. sérii show Tvoja tvár znie povedome, kde sa premieňala na hviezdy ako Adele, Beyoncé, či Michael Jackson , a skončila na 4. mieste. Tiež hosťovala v skladbe Čítaš mi z pier od kapely Nocadeň, ku ktorej nakrútili aj spoločný videoklip. V roku 2019 vydala eponymný album Lina Mayer, kde sa nachádzaju všetky jej doterajšie vydané single (ako Personal sky, Don't leave me now, Nothing, Falling..) spolu s niekoľkými novými skladbami ako napríklad So high, Take me fome, či Fear. Album jej pokrstila a capellová formácia Fragile, v ktorej Lina popri vlastnom hudobnom projekte tiež posobí.

V marci 2019 si ju vybrala americká hudobná rocková skupina X Ambassadors (autori hitu Renegades) za svojho predskokana na ich svetovom turné v Bratislave. Bola nominovaná v prestížnej ankete OTO a prebojovala sa do TOP 3 ako Speváčka roka 2020.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NEVEDEL, Tomáš. Lina Mayer dnes vydáva svoj rovnomenný debutový album LINA MAYER [online]. www.livemusic.sk, [cit. 2019-04-06]. Dostupné online.
  2. GREGI, Martin Gregor-. Lina Mayer dnes vydáva svoj rovnomenný debutový album LINA MAYER. - GREGI.NET | Multikultúrny portál [online]. https://www.gregi.net/, [cit. 2019-04-06]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]