Mestská sporiteľňa na Námestí SNP v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mestská sporiteľňa
budova
Budova mestskej sporiteľne v pozadí za električkou
Historická budova Mestskej sporiteľne
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava I
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto
Súradnice 48°08′39″S 17°06′48″V / 48,144167°S 17,113236°V / 48.144167; 17.113236
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mestská sporiteľňa na Námestí SNP v Bratislave je stavba od architekta Juraja Tvarožka. Bola realizovaná od októbra 1930 do decembra 1931 staviteľmi J. Berným a A. Krausom. Nachádza sa na Námestí SNP 18 v Bratislave. V súčasnosti je v objekte pobočka Slovenskej sporiteľne.

Koncom 20. rokov sa na najväčšom bratislavskom námestí započalo s výstavbou budovy, ktorá „...znamená vo vývojovej smernici slovenskej architektúry pokrok väčší než by nám ho prinieslo desaťročie ,je skokom dopredu!“ [1] Výraz, ktorý Mestskej sporiteľni dal jej autor nie je seriózny, aký by sa čakalo od banky, ale je v ňom cítiť moderna. Túto zákazku získal Juraj Tvarožek od svojho brata Tomáša, ktorý bol riaditeľom Mestskej sporiteľne.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Objekt je situovaný na pozdĺžnej užšej nárožnej parcele.

Kompozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Suterén a dve nadzemné podlažia zastavujú celú parcelu. Ďalšie štyri podlažia tvoria hlavnú priečelnú hmotu budovy, pričom do hĺbky pozemku pokračujú dvomi bočnými krídlami.

Dispozičné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Na prízemí stredom budovy prechádza pasáž s 18-timi obchodnými jednotkami. Na prvom poschodí sa nachádza vkladová hala a kancelárie, na druhom poschodí kancelárie a na ďalších štyroch poschodiach sa pôvodne nachádzali kancelárie a byty. Vkladová hala druhého poschodia je presvetlená sklobetónovým stropom, nad ktorým sa nachádza vnútorný dvor. Celkovo má objekt 6 nadzemných podlaží.

Konštrukčno-stavebné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Konštrukciu tvorí oceľobetónový skelet. Objekt je postavený na 7,5 m hlbokej naplavenine. Z tohto dôvodu je stavba založená na 584 železobetónových pilótach. Na tejto stavbe ako prvej na Slovensku bola použitá sklenená fasáda zavesená na oceľobetónovom skelete. Okná fasády sú oceľové, obklad je z farebného skla Mirotax.

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

Interiér je so stavebným výrazom stavby, sú v ňom použité vysoko kvalitné materiály (ušľachtilý kameň, nehrdzavejúca oceľ, sklo). Na hlavnom schodisku a vo vstupe do vkladovej haly bol použitý levický zlatý ónyx. Nábytok je skôr hutný prierezmi štvorcových proporcií.

Tvarožek touto nadčasovou stavbou predznamenal budúci vývoj architektúry na Slovensku a plne uplatnil pokrok svetového vývoja. V časopise Slovenský staviteľ sa vtedy písalo: „..budúcnosť patrí funkcionalizmu“ [2]. Pri návrhu Tvarožek plne využil voľnosť tvorby, ktorú mu poskytol jeho brat Tomáš Tvarožek.

Pri vchode boli do interiéru k dverám po poslednej rekonštrukcii v roku 2017 opäť vrátené na pôvodné miesto mramorové plastiky významného bratislavského sochára Alojza Rigeleho, symbolizujúce Prácu a Sporivosť. Podobne ako sochy, aj vstupný vchod do pobočky bol zrekonštruovaný do pôvodného tvaru a kruhový turniket nahradili vstupné dvere.[chýba zdroj]

Rekonštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom 90. rokov 20. storočia bola budova Mestskej sporiteľne obnovená podľa návrhu ateliéru Jána Bahnu. Po celý čas existencie objekt slúži sporiteľni. Dnes je objekt monofunkčný.

V roku 2017 Slovenská sporiteľňa zrealizovala podľa projektov Architektonického štúdia SIEBERT + TALAŠ ďalšiu obnovu bankovej haly, ktorá bola tiež vyvolaná novými prevádzkovými potrebami.[3]

Pamiatka[upraviť | upraviť zdroj]

Budova Mestskej sporiteľne je zapísaná v registri] modernej architektúry DOCOMOMO – medzinárodnej organizácie na výskum, ochranu a dokumentáciu moderných pamiatok.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenský staviteľ 2, 1932, s.74.
  2. Slovenský staviteľ, 1932, s.74
  3. KPÚ Bratislava - Obnova Mestskej sporiteľne [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, 2018-02-01, [cit. 2018-02-06]. Dostupné online.
  4. Register modernej architektúry Slovenska : Mestská sporiteľňa [online]. Bratislava: Ústav stavebníctva a architektúry SAV, [cit. 2018-02-06]. Dostupné online. Archivované 2018-02-07 z originálu.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dulla, M. Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v 20. storočí, Bratislava, Slovart 2002, s. 101-103, 354
  • gš - vk: Mestská sporiteľňa v Bratislave. Slovenský staviteľ 2, 1932, s. 69 - 79
  • Krivošová, J. Lukáčová, E.: Premeny súčasnej architektry Slovenska. Bratislava, Alfa 1990, s. 19-20
  • Kusý, M.: Architektúra na Slovensku 1918 - 1945. Bratislava, Pallas 1971, s. 54
  • Foltyn, L.: Slovenská architektúr a česká avantgarda 1918 - 1939. Bratislava, SAS 1993, s.125-126