Nová rakúska tunelovacia metóda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čelba novej rakúskej tunelovacej metódy

Nová rakúska tunelovacia metóda (NRTM, anglicky NATM nemecky NÖTM je jednou z metód razby tunelov. Nerazí sa celý profil tunelovej rúry v celku, ale prebieha po častiach. Vďaka tomu tak možno postupovať jednak rýchlejšie, jednak využiť horninu a jej tlak ako nosný (spevňujúci) prvok celej stavby.

Ostenie sa skladá z primárneho a sekundárneho ostenia. Primárne ostenie sa vykonáva ihneď po raziacich prácach. K výrubu sa priloží výstuž (napr. betonárska) a na ňu sa nastrieka betón prípadne drátobetón. Primárne ostenie zaisťuje stabilitu výrubu ako dočasný prvok po krátku dobu - rádovo týždne až mesiace. Ako definitívne ostenie podzemného diela sa buduje tzv. sekundárne ostenie, väčšinou ako železobetónová škrupina, ojedinele iba z prostého betónu, nezriedka za použitia tzv. tubingov (prefabrikovaných dielcov). Sekundárne ostenie sa lícuje s primárnym s hydroizolačnou vložkou, ktorá ochraňuje sekundárne ostenie proti pôsobeniu vody po celú dobu životnosti diela.

Táto metóda vznikla spojením a vývojom niekoľkých predchádzajúcich v 50. a 60. rokoch 20. storočia. Presne kodifikovaná bola v Salzburgu v roku 1962. Spočiatku k nej panoval odpor, neskôr sa však ukázala ako efektívna. V súčasnej dobe sa vo svete okolo 50% tunelov razí touto metódou.[1] Na Slovensku boli touto technológiou budované napríklad tunely Prešov a Višňové.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Článek o NRTM na stránkách metrostav.cz [online]. [Cit. 2019-05-29]. Dostupné online. Archivované 2016-03-05 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jiří Barták a kol .: Tunel Mrázovka. Praha: Satra, 2004. ISBN 80-239-3472-4, s. 65-70.
  • BARTÁK, Jiří. Vývoj podzemního stavitelství v České republice. Silnice a železnice [online]. 2010-07-04 [cit. 2011-07-30]. Dostupné online . ISSN 1803-8441.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nová rakouská tunelovací metoda na českej Wikipédii.