Palau Blaugrana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Palau Blaugrana

Základné údaje
PolohaBarcelona, Španielsko
Otvorený23. november 1971
MajiteľFC Barcelona
ArchitektFrancesc Cavallé a Josep Soteras
Kapacita7 235
Kluby
FC Barcelona Bàsquet
FC Barcelona Handbol
FC Barcelona Hoquei
FC Barcelona Futsal

Palau Blaugrana (slovensky: Palác Blaugrana) je viacúčelová športová hala s kapacitou 7 235 miest, nachádzajúca sa v Barcelone, v Katalánsku, v Španielsku. V tejto hale hrá svoje zápasy basketbalový, hádzanársky, hokejový tím na kolieskových korčuliach a futsalový tím FC Barcelona. Palau Blaugrana sa nachádza na Avinguda Arístides Maillol v mestskej časti Les Corts v Barcelone, medzi štadiónom Camp Nou a Mini Estadi.

V čase otvorenia tejto viacúčelovej haly v nej bolo 5 696 miest pre divákov. V roku 1994 prebehlo rozšírenie na 7 334 a neskôr v októbri 2007 na 7 585. V priebehu osemdesiatych rokov dosiahli športové tímy FC Barcelona skvelé výsledky a o halový šport bol zvýšený záujem zo strany fanúšikov, čo viedlo k rozhodnutiu hrávať zápasy v Palau Sant Jordi s kapacitou 17 000 (v rokoch 1990 – 92). Táto hala sa však časom ukázala priveľká a aj cestovanie pre fanúšikov na kopec Montjuic spôsobovalo problémy. Preto sa neskôr tímy FC Barcelona v halových športoch vrátili späť do Palau Blaugrana, ktorý má dnes kapacitu 7 235 miest.

V tejto hale boli slávnostne vyvesené dresy niektorých legendárnych hráčov FC Barcelona. Ocenených bolo sedem mužov, basketbalisti Andrés Giménez, Nacho Solozábal a Juan Antonio San Epifanio "Epi" a tiež hádzanári Joan Sagalés, Iñaki Urdangarín, Òscar Grau a Enric Masip.

Počas letných olympijských hier v roku 1992 v Barcelone sa v Palau Blaugrana odohrali zápasy v hokeji na kolieskových korčuliach, jude a taekwonde.

Pohľad do haly Palau Blaugrana počas basketbalového zápasu Euroligy medzi FC Barcelona a Lottomatica Roma vo februári 2008

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]