Palm Islands

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Palm Islands (doslova: Palmové ostrovy) sú umelé ostrovy v Dubaji, Spojené arabské emiráty, na ktorých sa nachádzajú, alebo budú nachádzať, luxusné obchodné centrá a rezidenčné štvrte. Umelé ostrovy a polostrovy stavia spoločnosť Nakheel Prooperties, developerská spoločnosť zo Spojených arabských emirátov, ktorá najala mnoho svetových odborníkov, strojov a pracovných síl pre tvorbu týchto ostrovov. Ostrovy v podobe paliem sú tri a nesú názvy "Palm Jumeirah", "Palm Jebel Ali" a "Palm Deira". Okrem týchto polostrovov stavia spoločnosť ešte niekoľko súostroví v Dubaji, z ktorých najznámejšie je súostrovie The World (slovensky "Svet"), ktorého ostrovy sú usporiadané tak, že vytvárajú jednotlivé kontinenty celého sveta.

Polostrovy Palm Islands pridajú celkom 520 kilometrov pláží k mestu Dubaj. Prvé dva polostrovy boli vytvorené dokopy zo 100 miliónov kubických metrov skaly a piesku, oproti tomu tretí polostrov, "Palm Deira", sa bude skladať z približne 1 mld. kubických metrov skaly a piesku. Všetky materiály pre stavbu sú ťažené v Spojených arabských emirátoch. V budúcnosti sa na týchto polostrovoch bude nachádzať vyše 100 luxusných hotelov, exkluzívne súkromné ​​rezidenčné vily s vlastnými plážami, luxusné byty, prístavy, zábavné parky, reštaurácie, nákupné centrá, športové zariadenia, zdravotné kúpele a podobne.

Stavba umelých ostrovov[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba prvého a dnes už dokončeného polostrova "Palm Jumeirah" bola začatá v júni 2001. Krátko potom bola oznámená stavba Palm "Jebel Ali" a v októbri 2004 aj stavba najväčšieho z troch polostrovov, "Palm Deira", ktorý je plánovaný s plochu až 46,35 km². Stavba bola pôvodne plánovaná na 10-15 rokov, ale nečakaná celosvetová ekonomická kríza zasiahla aj Dubaj a budúcnosť rozostavaných projektov je zatiaľ neistá.

Umelo vytvorené ostrovy sú postavené z kameňov a piesku vybagrovaných z dna Perzského zálivu. Piesok sa strieka loďami, ktoré sú na správne miesta navádzané navigačným systémom GPS. Striekaný piesok vytvára dúhový efekt, podľa ktorého sa tento proces začal prezývať. Okolo každého z ostrovov a polostrovov je vytvorený polmesiac, ktorý vytvára veľký kamenistý vlnolam, ktorý má chrániť pred vlnami z Perzského zálivu. Vlnolam okolo "Palm Jumeirah" tvorí vyše sedem miliónov ton kamenia. Každý kameň bol individuálne umiestnený žeriavom podľa pokynov potápačov a danej GPS súradnice. Palm "Jebel Ali" je vo výstavbe od roku 2002 a samotný polostrov mal byť dokončený koncom roka 2009. "Jebel Ali" má byť 4 km dlhý polostrov, ktorý chráni 200 metrov široký a 17 kilometrov dlhý okružný vlnolam. "Jebel Ali" je vytvorený z 210 miliónov m³ kameňa, piesku a vápenca.

Palm Jumeirah[upraviť | upraviť zdroj]

Staršie satelitné fotografie Dubaja s polostrovom "Palm Jumeirah"

Palm Jumeirah (Jumeirah je v slovenskom prepise z arabčiny Džumajrá) je prvý, najmenší a dnes už dostavaný z polostrovov. Leží pri exkluzívnej štvrti Džumajrá, blízko slávneho hotela Burdž al-Arab. Polostrov svojím tvarom pripomína palmu, rovnako ako zvyšné dva. Je zložený z "kmeňa" palmy, na ktorom sa nachádza dôležitá infraštruktúra, luxusné obchodné domy, reštaurácie, domy s luxusnými bytmi, prístav a podobne. Ďalej smerom do Perzského zálivu sa polostrov delí na celkom 17 "palmových listov", na ktorých sa nachádzajú luxusné rezidenčné vily s vlastným kúskom pláže. Celý polostrov je obohnaný 11 km dlhým vlnolamom, na ktorého najvzdialenejšom konci od pobrežia leží hotel Atlantis. Celý polostrov je veľký 5x5 kilometrov a pridá k Dubaju 78 km pláže. Stavba trvala 5 rokov a počas stavby došlo k niektorým technologickým problémom, hlavne problémy so zosuvom pôdy a nedostatočným prúdením vody na niektorých miestach. V súčasnosti sa sem sťahujú prví vlastníci a nájomníci. Ide prevažne rezidenčný projekt, teda určený na bývanie a s tým súvisiacimi službami a možnosťami nakupovania.

Palm Jebel Ali[upraviť | upraviť zdroj]

Model Palm Jebel Ali

"Palm Jebel Ali" (Jebel Ali je v slovenskom prepise z arabčiny Džabal Alí) sa začal stavať v októbri roku 2002 a mal byť dokončený v polovici roka 2008.[1] "Palm Jebel Ali" má ponúknuť luxusné ubytovanie až pre 1,7 milióna ľudí už v roku 2010. Keď bude "Jebel Ali" dokončený, bude navyše obostavaný zo strany od Dubaja vlnolamom. Projekt je o 50 percent väčší ako "Palm Jumeirah" a zahŕňa 6 prístavísk, vodný zábavný park, "Sea Village" (morskú dedinu), domy postavené na koloch nad vodou a okolo celého ostrova bude promenáda pre peších, ktorá má podobu nápisu v arabčine. Nápis je báseň, ktorú pre tento účel zložil sám šejk Dubaja.

Prvý náznak ekonomickej krízy na trhu s nehnuteľnosťami v Dubaji sa prejavil, pričom ceny predávaných nehnuteľností na "Palm Jebel Ali" sa údajne znížili až o 40 % v priebehu dvoch mesiacov do novembra 2008. S týmto pádom súvisí finančná kríza od roku 2007 do súčasnosti.[2] Polostrov je už z veľkej časti dokončený, teraz prebieha stavba infraštruktúry a budov.

Palm Deira[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba polostrova "Palm Deira" (Deira je v slovenskom prepise z arabčiny Dajra) bola oznámená v októbri 2004. Prvý predstavený návrh bol 8-krát väčší ako "Palm Jumeirah" a 5-krát väčší ako "Palm Jebel Ali" a bol určený na bývanie až pre jeden milión ľudí. Pôvodne oznámený návrh siahal 14 km (8,7 míľ) do Perzského zálivu a počítal s 41 listami, ale vzhľadom k podstatnej zmene v hĺbke Perzského zálivu takto ďaleko od brehu, bol v máji 2007 návrh upravený na dĺžku 12,5 km (7,76 míľ) s 18 väčšími listami a niekoľkými veľkými ostrovmi okolo "Palm Deira" pri brehu.

Na začiatku októbra 2007 bolo hotových 20 % z ostrova s ​​celkovým počtom 200 miliónov kubických metrov. Začiatkom apríla 2008 spoločnosť Nakheel oznámila, že viac ako štvrtina celkovej plochy polostrova je hotových. Išlo o 300 miliónov kubických metrov piesku. Vzhľadom k veľkosti ostrova, je stavba vyvíjaná v niekoľkých fázach. Prvá z nich je vytvorenie "Deira Island", čo sú ostrovy pred samotnou "Palm Deira", ktoré budú pôsobiť ako taká brána k polostrovu. V apríli 2008 oznámila spoločnosť Naakhel, že "Deira Island" je z 80 % kompletná.

Vzhľadom k ďalším ekonomickým problémom spojených s ekonomickou krízou bolo v tichosti zavedené ďalšie zníženie veľkosti projektu.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Palm Jebel Ali, real estate
  2. Dubaj, Palm Islands a súostrovia the Wordle na ameinfo.com
  3. Palm Deira, kresba od Mango

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Palm Islands

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Palm Islands na českej Wikipédii.