Patrick Süskind

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Patrick Süskind
Narodenie26. marec 1949 (74 rokov)
Ambach, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Patrick Süskind

Patrick Süskind (* 26. marec 1949, Ambach, Nemecko) je nemecký spisovateľ a scenárista. Je najstarším synom novinára Wilhelma Emanuela Süskinda, ktorý sa v Nemecku stal známym ako autor esejí o jazyku pod názvom Aus dem Wörterbuch des Unmenschen (Zo slovníka barbara).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Absolvoval konzervatórium (hra na klavír) a v rokoch 1968-1974 študoval stredovekú a súčasnú históriu a literatúru v Mníchove a v Aix-en-Provence. Už počas štúdií písal krátke prózy a divadelné hry. Vo svojich dielach sa vyhýbal otvorenosti tak, ako to len bolo možné. Neskôr pracoval ako televízny scenárista.

Napísal divadelnú hru Kontrabas, ktorá mala premiéru v Mníchove v roku 1981. Román Parfum. Príbeh vraha (Das Parfum, Die Geschichte eines Mörders) vyšiel v roku 1985 v Zurichu. Süskind v tomto románe vytvoril postavu Jeana-Baptistu Grenouilla, ktorý dostal do vienka výnimočný talent, prostredníctvom ktorého mu je umožnené obzvlášť jemne pociťovať a rozoznávať až do jemných detailov pachy a vône. Vďaka tomuto talentu sa stáva posadnutý svojím diabolským plánom vyrobiť nezvyčajný parfum, kvôli ktorému sa stáva vrahom. Dielo je sugestívnym opisom rôznych pachov a vôní – počnúc pachmi parížskych ulíc v 18. storočí, cez pachy a vône jedla, ľudí, končiac arómou parfumov.

Výber z diela[upraviť | upraviť zdroj]

V slovenčine[upraviť | upraviť zdroj]