Petalonema alatum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Petalonema alatum

Pohľad na vlákno s 40x zvätšením
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Petalonema alatum
Berkeley ex Kirchner
Synonymá
Oscillatoria alatum
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Petalonema alatum je sinica (cyanobaktéria, cyanoprokaryot) popísaná a po prvýkrát pozorovaná a zakreslená škótom Dugaldom Carmichaelom pod názvom Oscillatoria allata v knižnej publikácii od Grevilleho z roku 1826 a publikovaná pod dodnes platným názvom Petalonema alatum britom Milesom Josephom Berkeleyom v roku 1833.

Je to prokaryot, baktéria s rastlinným typom fotosyntézy, ktorá vytvára bohaté štrukturované mukopolysacharidové (slizové) obaly v tvare do seba zapadajúcich lievikov. Táto štruktúra v plošnom priemete v mikroskope pripomína vtáčie pero, preto má táto baktéria prívlastok "alatum". Tieto obaly sú v priemere široké až 270 μm a preto sú viditeľné voľným okom ako nitkovité útvary ("nema" = nitka). Jej názov v latinizovanej gréčtine Petalonema alatum odráža aj jej vzhľadové vlastnosti a dal by sa preložiť ako "širokonitka perovitá".

Domovom (ekotopom) pre túto vláknitú sinicu sú najmä vlhké vápencové steny, na ktorých vytvára s inými sinicami, baktériami, machorastami a mikromycétami šedé až šedohnedé nárasty. Na Slovensku bola nájdená na vápencových stenách v roklinách Národného parku Slovenský raj. Je to pozoruhodný prokaryot so špecializovanými bunkami na viazanie vzdušného dusíka označované ako heterocyty, ktoré svojou žltou alebo oranžovou farbou kontrastujú v modrozelenom/tyrkysovom trichóme vegetatívnych buniek.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]