Poison

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poison

Základné informácie
Pôvod  Mechanicsburg, Pennsylvania, USA
Žáner(-re) glam metal
hard rock
Pôsobenie 1984 – súčasnosť
Vydavateľstvá EMI/Capitol
Cyanide
Webstránka PoisonWeb.com
Členovia skupiny
Bret Michaels
Bobby Dall
Rikki Rockett

C.C. DeVille

Bývalí členovia
Blues Saraceno
Richie Kotzen
Matt Smith

Poison je americká hardrocková kapela, ktorá slávila svoje najväčšie úspechy koncom osemedesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Na celom svete táto skupina predala viac ako 25 miliónov svojich hudobných nosičov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Americká skupina Poison vznikla v roku 1984, ale presadila sa až po príchode do Los Angeles, kde sa etablovala do miestnej muzikanskej komunity hrajúcej glam metal podľa vzoru kapiel Mötley Crüe a Ratt. V roku 1985 získala do svojich radov excentrického gitaristu C. C. Devilla, s ktorým vydala začiatkom roku 1986 album Look what the cat dragged in. Spoločné turné s Ratt a neustála rotácia klipov na hudobnej stanici MTV vynieslo skupine 4 single v US Top 40 (Cry Tough, Talk Dirty To Me, I Want Action, I Won't Forget You). Debut sa stal platinovým a skočil v Top Ten.

V roku 1988 skupina Poison vydala album Open Up And Say...Ahh! produkovaný Tomom Wermanom. Album sa stal čoskoro platinovým a obsahoval single: Nothin' But A Good Time, Fallen Angel, Every Rose Has Its Thorn (ich prvý #1 singel), Your Mamma Don't Dance. Nasledovalo turné s Davidom Lee Rothom a neskôr už úloha koncertného headlinera.

Do začiatku 90. rokov vstúpil Poison s albumom Flesh and Blood. Album sa stal multi platinový a dosiahol v US rebríčku číslo 2. Obsahoval single: Unskinny Bop, Ride the Wind, Something To Believe In. V roku 1991 po bitke v zákulisí MTV Music Awards medzi C.C. a Bretom ohlásil gitarista odchod.

V roku 1993 vydali viac bluesovo zameraný alnum Native Tongue s gitaristom Richie Kotzenom. Album sa dostal do Top 20 a stal sa zlatým. Kotzen bol na konci roku 1993 nahradený gitaristom Blues Saracenom, s ktorým v roku 1994 začali nahrávať album Crack A Smile. Ten však svetlo sveta uzrel až v roku 2000. Medzitým sa do skupiny sa vrátil pôvodný gitarista C. C. Deville. Vychádza album najväčších hitov a album Power To The People. V roku 2002 vydal Poison svoj zatiaľ posledný album Hollyweird.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]