Portál:Šport/Odporúčaný článok/2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Veronika Velez-Zuzulová (* 15. júl 1984, Bratislava), Slovensko), do 28. apríla 2012 Veronika Zuzulová, je slovenská zjazdová lyžiarka.

Od útleho detstva ju trénuje jej otec, bývalý lyžiarsky pretekár Timotej Zuzula. Niekoľko rokov boli spolu v malom rodinnom klube SkiZu Bratislava, teraz je členkou armádneho klubu Dukla Banská Bystrica. Ako 14-ročná vyhrala obrovský slalom na Trofeu Topolino, neoficiálnych žiackych majstrovstvách sveta. Od 16 rokoch štartuje v pretekoch Svetového pohára. Veronika bola niekoľkokrát vyhlásená za najlepšiu lyžiarku Slovenska.

Je juniorská majsterka sveta v slalome z roku 2002. V sezónach 2004 a 2007 vyhrala európsky pohár v slalome. V sezóne 2010 vyhrala historicky prvé halové Majstrovstvá Európy v slalome vo francúzskom stredisku Amnéville. V rovnakej sezóne dosiahla zatiaľ najlepší úspech na zimnej olympiáde – Vancouver jej v kanadskom stredisku Whistler priniesol v slalome pekné 10. miesto. Prvé víťazstvo v Svetovom pohári získala 29. decembra 2012, keď vyhrala slalom v rakúskom Semmeringu. Najlepšie umiestnenie na seniorských majstrovstvách sveta dosiahla 14. februára 2015 v slalome v americkom stredisku Vail, keď skončila na 4. mieste.