Portál:Šport/Odporúčaný článok/34

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Marián Hossa (* 12. január 1979, Stará Ľubovňa, Slovensko) je bývalý slovenský reprezentant v ľadovom hokeji. V súčasnosti pôsobí v NHL v klube Chicago Blackhawks na pozícii pravého krídla. Reprezentoval Slovensko na viacerých medzinárodných podujatiach, vrátane štyroch Zimných olympijských hier v Salt Lake City, Turíne, Vancouveri a v Soči. Tri roky po sebe hral za tri rôzne kluby vo finále Stanleyho pohára, úspešný bol v sezóne 2009/2010, keď pohár získal v drese Chicaga Blackhawks. Je šesťnásobným hokejistom roka na Slovensku. Pred sezónou 2017/2018 ohlásil prerušenie hráčskej kariéry kvôli závažným vedľajším účinkom liečby kožnej choroby.

Ukončil Stredné odborné učilište železničné v Trenčíne. S hokejom začínal ako päťročný v Dukle Trenčín. V Dukle hrával počas celej dorasteneckej a juniorskej kariéry. Najskôr začínal na poste centra, no potom ho vtedajší tréner Jaroslav Walter postavil na pravé krídlo. Juniori Dukly získali v tomto období titul majstra Slovenska. V seniorskej extralige debutoval ako 17-ročný. V prvej sezóne 1996/97 strelil v základnej časti 30 gólov, zaznamenal 24 asistencií a 44 plusových bodov, čím významnou mierou prispel k zisku majstrovského titulu Dukly Trenčín. V roku 1997 bol draftovaný v úvodnom drafte NHL tímom Ottawa Senators v prvom kole ako 12. v celkovom poradí. Už v najbližšej sezóne odišiel do zámoria, v prípravných zápasoch síce sa gólovo presadil, počas úvodných 7 stretnutí v NHL však zaznamenal len jednu asistenciu a bol poslaný do farmárskeho klubu Portland Winterhawks (WHL), kde pomohol získať Memorial Cup. V nasledujúcej sezóne sa stal stabilným hráčom základného kádra Ottawy a stal sa jedným z najlepších hráčov mužstva. Na konci sezóny 1999/2000 bol s 29 gólmi streleckým lídrom klubu.

Jeho otec je František Hossa, bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie a mladší brat Marcel Hossa, ktorý v súčasnosti pôsobí v HK Dukla Trenčín.