Portál:Šport/Odporúčaný článok/41

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stan Mikita, vlastným menom Stanislav Guoth (* 20. máj 1940, Sokolče, Slovensko) je kanadský hokejista slovenského pôvodu, člen Hokejovej siene slávy.

Narodil sa v Sokolčiach na Slovensku (dnes dedina zatopená Liptovskou Marou), ale v roku 1948 ho rodičia poslali za jeho strýkom a tetou do Kanady, kde prijal ich meno Mikita. Vyrastal v kanadskej provincii Ontário v mestečku St. Catharines, neďaleko Toronta. Tam aj začal hrať hokej. Po troch sezónach, ktoré odohral za St. Catharines Teepees, prestúpil Stan v roku 1959 do materského klubu Chicago Blackhawks. Už vo svojej druhej sezóne odohratej celej v drese jastrabov získal s tímom Stanleyho pohár a so šiestimi gólmi sa stal najlepším strelcom v play-off.

V nasledujúcej sezóne sa zo Stana Mikitu stala hviezda. Nastupoval v útoku s krídlami Kenom Wharramom a Abom McDonaldom resp. Dougom Mohnsom, v tom čase nazývanom "Scooter Line". Stal sa najviac obávaným útočníkom v šesťdesiatych rokoch a vďaka nemu a jeho spoluhráčovi Bobbymu Hullovi disponovalo Chicago najsilnejším útokom dekády. V 60. rokoch sa Mikita štyrikrát stal najlepším strelcom ligy.