Portál:Film/Film týždňa/14 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stargate Atlantis je americký sci-fi seriál a nasledovník televízneho seriálu Stargate SG-1, ktorý vychádza z amerického filmu Hviezdna brána (1994). Seriál sa od roku 2004 nakrúca vo filmových štúdiach Bridge Studios v kanadskom Vancouveri a v rôznych lokalitách po celej Britskej Kolumbii pre filmové štúdio MGM, ktoré uviedlo premiéru Stargate Atlantis na americkej kábelovej stanici Sci Fi Channel 16. júla 2004.

Tvorcami seriálu sú dlhoroční producenti Stargate SG-1 Brad Wright a Robert C. Cooper. Seriál zobrazuje dobrodružstvá ľudskej expedície v stratenom meste Atlantis v galaxii Pegasus. Členovia expedície pod velením Dr. Elizabeth Weir nadviažu kontakty s inými kultúrami a civilizáciami v galaxii Pegasus, vrátane nepriateľských Wraithov, Genii a Asuranov, zatiaľ čo sa snažia odhaliť tajomstvá a vedomosti, ktoré tu po sebe zanechali Antikovia, stavitelia mesta a jeho pôvodní obyvatelia.

Zatiaľ sa natočili štyri série, každá má po 20 epizód. Seriál sa momentálne vysiela v niekoľkých krajinách sveta, pričom v niektorých európskych krajinách, v Kanade, Japonsku a v Austrálii sa vysiela v HDTV kvalite. Štvrtá séria mala svetovú premiéru 28. septembra 2007 v USA.