Portál:Film/Odporúčaný článok/18 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

David William Duchovny (* 7. august 1960, New York) je americký televízny a filmový herec. Najznámejšou stvárnenou postavou je agent FBI Fox Mulder v seriáli Akty X.

Mladosť[upraviť zdroj]

David sa narodil ako druhé dieťa Amramovi Duchovnému, spisovateľovi a novinárovi, a Margaret, Škótsko-americkej učiteľke. Má ešte brata Daniela a sestru Laurie. Keď mal David 11 rokov, jeho rodičia sa rozviedli. Otec Amram, ktorý pochádzal z ruskej židovskej rodiny sa odsťahoval za prácou do Bostonu (zomrel v roku 2003) a matka zostala s Davidom v New Yorku, kde si našla nového priateľa. Veľmi dbala na to, aby sa jej deťom dostalo čo najlepšieho vzdelania, a tak bolo Davidovi umožnené nastúpiť na prestížnu súkromnú univerzitu Princeton, kde študoval anglickú literatúru. Okrem štúdií sa mu darilo aj v športe, keď sa dokonca dostal do školského tímu basketbalu. Po úspešnom absolvovaní Princetonu a zisku doktorátu, David nastúpil na univerzitu v Yale v štáte Connecticut, kde však musel kvôli finančným problémom štúdium prerušiť. Aby si zarobil, skúsil šťastie v reklame, čo sa stalo jedným z najväčších zlomov jeho života. Herectvo ho začalo veľmi baviť, stalo sa jeho silnou vášňou a na školu po čase úplne zabudol.

Filmová kariéra[upraviť zdroj]

V prvých rokoch svoj kariéry sa David vo filmoch objavoval v menších vedľajších úlohách. Bolo tomu tak aj pri jeho filmovom debute Podnikavé dievča (1988), ale tiež vo všetkých ostatných filmoch, do ktorých bol David v nasledujúcich troch rokoch obsadený, napríklad vedľajšie úlohy v známých filmoch ako Chaplin (1992), komédia Beethoveen (1992) alebo erotický film Extáza (1991).