Portál:Hudba/Odporúčaný článok/27 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

John Petrucci (*12. júl 1967, Long Island, New York) je americký rockový gitarista, zakladajúci člen skupiny Dream Theater.

Je uznávaný ako jeden z najlepších gitaristov takzvanej "mladej generácie" a obdivovaný najmä vďaka svojej perfektnej hracej technike a skladateľským schopnostiam. Dlhodobo spolupracuje s Guitar World Magazine. Je absolventom známej hudobnej školy Berklee College of Music v Bostone. V súčasnej dobe býva v New Yorku s manželkou Renou a tromi deťmi: SamiJo, Reny a Kiarou.

Vyrastal na Long Islande, v okolí Kings Parku a do školy chodil spolu s Johnom Myungom a Kevinom Moorom. Rodičia neboli špeciálne hudobne nadaní, ale jeho súrodenci sa učili hrať na hudobné nástroje. Staršia sestra cvičila hru na klavíri a organ, mladšia sestra na klarinet, a brat hral na basovej gitare.

John prišiel do kontaktu s gitarou prvý raz keď mal osem rokov. Vtedy si všimol, że jeho staršia sestra môže ísť neskôr spať, pretože má hodiny hry na organe. Keď sa však ukázalo, že jeho hodiny hudby sú popoludní, hneď po škole, stratil záujem o hudobné nástroje. Skutočný začiatok jeho záujmu o gitaru možno datovať do obdobia, keď mal dvanásť rokov. Ako sám hovorí, všetky "deti zo susedstva" na nej hrali a "zdalo sa, že to nie je zlá zábava". Dôležitým faktorom bola tiež záľuba v hudbe, ktorou ho „nakazila“ staršia sestra.