Portál:Hudba/Odporúčaný článok/7 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Black Sabbath, fanúšikovia kapelu často nazývajú len Sabbath, je anglická heavy metalová skupina pozostávajúca z členov: Ozzy Osbourne (spev), Tony Iommi (gitara), Terrance "Geezer" Butler (basgitara) a Bill Ward (bicie).

Jedna z dominantných heavy metalových skupín, Black Sabbath majú stále prevládajúci vplyv v žánri, ktorý pomohli vytvoriť. Podľa stanice VH1 a programu 100 Greatest Artists of Hard Rock (100 Najväčších Hard Rockových Umelcov) sa umiestnili na druhom mieste, hneď za skupinou Led Zeppelin. Na tej istej stanici sa taktiež so svojou legendárnou skladbou Iron Man umiestnili na prvom mieste v programe nazvanom 40 Greatest Metal Songs (mimochodom moderovaným slávnym metalovým spevákom Sebastianom Bachom).

História[upraviť zdroj]

1960+[upraviť zdroj]

Black Sabbath vznikli v roku 1968 v Birminghame, Anglicko pod menom Polka Tulk Blues Band (čoskoro to skrátili na Polka Tulk), neskôr ho zmenili na Earth, hrali štýl blues rock a hard rock.

Black Sabbath mal jedinečný zvuk, ktorý vyplýval z odlišných hudobných vzorov. Iommi bol značne ovplyvnený Hankom Marvinom, ktorý hrá na heavy-gitaru v skupine The Shadows a tiež jazzovou gitarou, jeho idol bol Django Reinhardt. Ward tiež ukázal slabosť pre jazz, najmä pre bubeníkov Buddyho Richa a Gena Krupa. Geezer Butler menuje basgitaristu/speváka Jacka Bruca z britskej bluesovej skupiny Cream ako človeka, ktorý mal najväčší vplyv pri jeho hudobnom formovaní: "On bol prvý basgitarista, akého som kedy videl, ktorý ohýňal struny a hral na basgitare ako na úplne nezávislom hudobnom nástroji." Skoršie "stelesnenie" Black Sabbathu spájalo hudobné štýly blues, jazz, rock a zarábalo si hraním cover verzií piesní takých rockových interpretov ako Jimi Hendrix, Blue Cheer a už zmienených Cream. Ozzy Osbourne vraví, že bol hlboko ovplyvnený skupinou The Beatles a jeho najobľúbenejším albumom všetkých čias je Revolver.