Portál:Kozmonautika/Odporúčaný článok/17 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sergej Pavlovič Koroľov, po rusky Серге́й Па́влович Королёв (* 12. január 1907, Žitomir, dnes Ukrajina – † 14. január 1966 Moskva) bol v rokoch 19501960 počas vesmírnych pretekov medzi USA a ZSSR vedúcim sovietskeho raketového programu. Na rozdiel od svojho náprotivku v USA, Wernhera von Brauna, bola jeho kľúčová úloha v sovietskom vesmírnom programe utajovaná až do jeho smrti. Počas práce na programe bol známy len ako „hlavný projektant“.

Život

Narodil sa roku 1907 v meste Žitomir na Ukrajine, vo vtedajšom Cárskom Rusku. Jeho rodičia sa čoskoro po jeho narodení rozišli a mladý Sergej Koroľov žil iba s matkou a starými rodičmi v meste Nižin. Matka mu ešte v mladosti povedala, že otec onedlho po rozvode zomrel, ako však neskôr sám zistil, jeho otec žil až do roku 1929.

V roku 1916 sa matka znovu vydala za inžiniera Georgija Michailoviča Balanina, ktorý mal na mladého Sergeja pozitívny vplyv. V roku 1917 sa spolu s rodičmi presťahoval do Odesy. Už od samých začiatkov ho bavila matematika a zaujímal sa aj o letectvo.