Posledný Mohykán (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Posledný Mohykán
Last of the Mohicans

Ilustrácia anglického vydania "Posledného mohykána" z roku 1896

Autor James Fenimore Cooper
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania H.C. Carey & I. Lea
Dátum 1. vydania originálu február 1826
Literárny žáner historický román
Séria Príbehy Koženej pančuchy
Chronológia
Predchádzajúci diel Priekopníci
Nasledujúci diel Préria
Slovenské vydania knihy

Posledný Mohykán (angl. The Last of the Mohicans) je najslávnejší román amerického spisovateľa Jamesa Fenimora Coopera z roku 1826. Ide o druhý diel románovej pentalógie Leatherstocking Tales (Príbehy Koženej pančuchy), do ktorej ešte patria romány The Deerslayer (Lovec jeleňov, 1841), The Pathfinder (Stopár, 1840), The Pioneers (Priekopníci, 1823) a The Prairie (Préria, 1827). Vo všetkých piatich románoch je vykreslený život zálesáka Nathaniela Bumppa a jeho priateľa, indiánskeho náčelníka z kmeňa Mohykánov Čingačgúka (Veľkého hada).

Charakteristika románu[upraviť | upraviť zdroj]

Posledný Mohykán je román romantický, historicko-dobrodružný, a mnohými je považovaný za najlepší román o Indiánoch všetkých čias. Príbeh sa odohráva počas niekoľkých augustových dní roku 1757 počas vojny medzi Francúzmi a Angličanmi, ktorej dôsledkom bol koniec koloniálneho panstva Francúzov na území dnešných Spojených štátov amerických. Dobu deja možno datovať celko presne, pretože Cooper popísal skutočnú historickú udalosť - masaker anglickej posádky pevnosti William Henry Indiánmi z kmeňa Hurónov za tichého prizerania Francúzov, ktorým sa táto posádka predtým vzdala a bol jej podľa dohody umožnený voľný odchod.

Hlavným hrdinom románu nie je však Natty Bumppo (tu nazývaný Sokolie oko), ale Unkas, syn náčelníka Čingačgúka. Proti nemu a skupine jeho priateľov stojí popredný predstaviteľ kmeňa Hurónov, Magua, niekoľkonásobný prebehlík a zradca, ktorý sa chce pomstiť veliteľovi pevnosti, plukovníkovi Munroovi za to, že ho dal zbičovať. Po masakre, sa zmocní i jeho dvoch dcér, Alice a Cory. Román končí tragicky, keď Cora a Unkas, ktorí sa milujú, zahynú Maguovou rukou, a sám Magua je zastrelený Sokolím okom. Čingačgúk, ktorý prišiel o syna, je teraz posledným z kmeňa Mohykánov.

Je pochopiteľné, že takto slávny román bol niekoľkokrát viac či menej úspešne sfilmovaný. Už v ére nemého filmu vznikli dva americké filmové prepisy, prvý z roku 1911 a ďalší z roku 1920. Ďalej môžeme vymenovať tiež americký film režiséra Georga B. Seitza z roku 1936. Zatiaľ najlepšie je filmové spracovanie románu amerického režiséra Michaela Manna z roku 1992.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]