Rafael (anjel)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rafael
Archanjel
Vitráž v anglikánskej cirkvi Chester Cathedral, Chester, Cheshire, Anglicko.
Vitráž v anglikánskej cirkvi Chester Cathedral, Chester, Cheshire, Anglicko.
Uctievanie
CirkevJudaizmus, Kresťanstvo, Islam
Sviatok29. september (slávnosť)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsRafael
(multimediálne súbory na commons)

Rafael (hebr. רפאל Refáél, „Boh uzdravuje“ alebo „Boh má uzdravenie“) je meno vzniknuté kombináciou dvoch hebrejských výrazov „Rapha“ (doktor, uzdraviteľ) a „el“ (boh). Toto meno je známe v judaizme, kresťanstve a v islame ako meno jedného z troch archanjelov.

Písomné zmienky o Rafaelovi[upraviť | upraviť zdroj]

Zo siedmich archanjelov sú podľa poexilového judaizmu menovite spomenutí v písmach iba archanjel Michael (Daniel 12:1) a Gabriel (Daniel 9:21). V Novom zákone je spomenutý Gabriel (Lukáš 1:19,26) a Michal (Júd 1:9 a Zjv 12:7). Meno archanjela Rafaela je zmienené aj v knihách Tobiáš a Henoch, ktoré protestanti zaraďujú medzi apokryfy, zatiaľ čo katolíci (Tobiáš) a pravoslávni (Tobiáš a niekedy aj Henoch) ich považujú za kanonické biblické knihy.

V knihe Tobiáš[upraviť | upraviť zdroj]

Tu je popísaný Rafael, ktorý prednášal Bohu modlitby spravodlivého Tobita a mladej Sáry. Bol to takisto on, kto bol poverený, aby Tobita uzdravil a Sáru zbavil démona, ktorý ju sužoval, a dal ju za ženu Tobitovmu synovi Tobiášovi. Keď sa Tobiáš vydal na cestu a hľadal si sprievodcu, Rafael sa mu ponúkol a sprevádzal ho na celej ceste do Médie po u príbuzných uložené striebro. V Médii potom zariadil uzdravenie Sáry, spútal démona a odprevadil oboch novomanželov naspäť do Ninive, odkiaľ Tobiáš pochádzal. Tam potom odhalil svoju pravú totožnosť. Po návrate nakoniec ešte uzdravil Tobitovu slepotu. Keď sa Rafael Tobitovi na začiatku cesty predstavoval, nazval sa „Azariáš, syn veľkého Chananiáša“ - čiže „Pomocník, syn veľkého Zľutovníka“.

Rafael je považovaný za anjela prinášajúceho uzdravenie, lebo na Boží príkaz uzdravil Sáru a Tobita, a anjela-sprievodcu, pretože spravádzal a ochraňoval na dlhej ceste Tobiáša.

V knihe Enoch[upraviť | upraviť zdroj]

V knihe Enoch je Rafael popisovaný v 10. kapitole, veršoch 5-7.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]