Ramón Puerta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ramón Puerta
Ramón Puerta
Ramón Puerta, podpis
Bývalý dočasný predseda senátu Argentínskej republiky
(s právomocami výkonnej moci)
V úrade
21. december 2001 – 23. december 2001
Predchodca Fernando de la Rúa (ako prezident) Adolfo Rodríguez Saá (ako prezident) Nástupca
Bývalý dočasný predseda senátu Argentínskej republiky
V úrade
10. december 2001 – 30. december 2001
Predchodca Mario Losada Juan Carlos Maqueda Nástupca
Bývalý guvernér Provincie Misiones
V úrade
10. december 1991 – 11. december 1999
Predchodca Julio César Humada Carlos Rovira Nástupca
Biografické údaje
Narodenie9. september 1951 (72 rokov)
Apóstoles, Argentína
Politická stranaJusticialistická strana
Alma materPontifikátna katolícka univerzita Argentíny
Profesiapodnikateľ, stavebný inžinier
Národnosťargentínska
Rodina
Deti2
Odkazy
Spolupracuj na CommonsRamón Puerta
(multimediálne súbory)

Federico Ramón Puerta (* 9. september 1951, Apóstoles) je argentínsky politik, podnikateľ a stavebný inžinier. Od 21. decembra do 23. decembra 2001 vykonával ako dočasný predseda senátu Argentínskej republiky právomoci výkonnej moci prezidenta, keď rezignoval prezident Fernando de la Rúa. Pred tým pôsobil ako guvernér provincie Misiones, federálny senátor, neskôr bol poslancom poslaneckej snemovne a veľvyslanec v Španielsku.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Apóstoles v provincii Misiones na severovýchode Argentíny, jeho otec bol významným podnikateľom s Yerba mate. Strednú školu už študoval vo federálnom hlavnom meste Buenos Aires, kde pokračoval v štúdiu stavebného inžinierstva na Pontifikátnej katolíckej univerzite Argentíny. Následne sa vrátil do rodného mesta, kde sa podieľal na otcovej podnikateľskej činnosti, vďaka čomu získal významný majetok, keďže rodinná firma bola považovaná za vôbec najväčšiu v provincii. V roku 1972 vstúpil do Justicialistickej strany.[1] Za túto bol v roku 1991 zvolený za guvernéra svojej domovskej provincie. Ako guvernér nasledoval politické reformy prezidenta Carlosa Menema, ktoré sa snažil presadzovať aj v provincii Misiones. Vďaka tomu sa provincii pomerne darilo a Puerta tak bol v roku 1995 do funkcie opätovne zvolený. Provincia postupne znížila svoj dlh, guvernér pristúpil tiež k zníženiu počtu štátnych zamestnancov, zvýšil export tovarov a došlo k realizácii veľkých infraštruktúrnych projektov. Bolo postavených viac ako 600 škôl a skoro 200 zdravotníckych zariadení. Kým na celoštátnej úrovni bola nezamestnanosť nad úrovňou 15%, v Misiones bola iba 5%. Kritiku ale vyvolal spôsob privatizácie podnikov, ktorú Puerta presadzoval. Napriek tomu bola chudoba obyvateľov v Misiones pomerne vysoká. V roku 1999 vo funkcii guvernéra skončil.[2]

Hneď potom bol však zvolený do poslaneckej snemovne ako poslanec, o dva roky neskôr bol zvolený do senátu, kam sa presunul. Súčasne bol zvolený za dočasného predsedu senátu (dočasný predseda reálne vedie senát, keďže formálnym predsedom senátu je viceprezident krajiny). Ešte pred tým ale rezignoval viceprezident Carlos Álvarez a tak sa dočasný predseda senátu stal automaticky prvý v poradí, ktorý by v prípade skončenia prezidenta, tohto nahradil. Toto sa skutočne stalo 21. decembra 2001, keď musel prezident Fernando de la Rúa odstúpiť po veľkých celonárodných násilných nepokojoch, ktoré vyvolala najväčšia ekonomická kríza Argentíny za dlhý čas. Puerta následne vymenil niektorých členov vlády a nechal bez meškania zvolať zasadnutie legislatívneho zhromaždenia, ktoré malo zvoliť nového prezidenta.[3] Toto 23. decembra zvolilo za nového prezidenta Adolfa Rodrígueza Saá. O týždeň neskôr Puerta rezignoval zo zdravotných dôvodov na funkciu dočasného predsedu senátu a zostal až do decembra 2005 radovým senátorom. V rokoch 2003 a 2007 kandidoval na guvernéra provincie Misiones, ale bol neúspešný. V roku 2009 bol zvolený za poslanca poslaneckej snemovne, kde zotrval do roku 2013.[1] V decembri 2015 ho prezident Mauricio Macri vymenoval za veľvyslanca Argentíny v Španielsku, čo následne potvrdil aj senát. Na tejto pozícii je do súčasnosti.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ramón Puerta [online]. buscabiografias.com, [cit. 2018-11-24]. Dostupné online.
  2. Federico Ramón Puerta [online]. ecured.cu, [cit. 2018-11-24]. Dostupné online.
  3. El fugaz día de Puerta como presidente [online]. lanacion.com.ar, [cit. 2018-11-24]. Dostupné online. Archivované 2018-11-24 z originálu.
  4. Ramón Puerta. Ingeniero, empresario, dos veces gobernador de Misiones, embajador argentino en España Ramón Puerta: “Macri nunca me falló, pero erré al pensar que podía hacerse peronista” [online]. clarin.com, [cit. 2018-11-24]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]