Raptorex

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raptorex
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Raptorex kriegsteini
Sereno et al., 2009
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Raptorex („kráľ lupičov“) bol pomerne malý tyranosauroidný teropódny dinosaurus, ktorý žil na území dnešnej Číny (súvrstvie I-sien (Yixian)) v období spodnej kriedy (asi pred 125 miliónmi rokov). Tento dávny predok známeho tyranosaura bol len asi 2,5 až 3 metre dlhý a vážil okolo 65 až 70 kilogramov. Zaujímavé je, že ide takmer o presnú zmenšeninu veľkého tyranosaura, dokonca aj s proporcionálne zakrpatenými prednými končatinami.

Veľkostné porovnanie Raptorexa s človekom
Ilustrácia lebky Raptorexa

Bol opísaný americkým paleontológom Paulom Serenom v roku 2009 ako jediný druh tohto rodu Raptorex kriegsteini. Druhové meno je stanovené na počesť Romana Kriegsteina, ktorý prežil holokaust. Jeho syn Henry Kriegstein daroval fosíliu dinosaura, zakúpenú na čiernom trhu, Univerzite v Chicagu k preštudovaniu.[1][2] Následne sa má vrátiť do Číny.

Raptorex vykazuje rovnaký základný telesný plán, ako veľké tyranosauridy z vrchnej kriedy. Má malé predné končatiny, robustne stavanú lebku a dlhé nohy na rýchly beh. Tento fakt je v rozpore s podobou iných bazálnych (primitívnych) tyranosauridov, napríklad rodom Dilong, s dlhými prednými končatinami a menej robustnou lebkou. Holotyp, označený LHPV 18, bol dlhý asi 2,5 metra a zomrel v šiestom roku života.

Totožnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V októbri roku 2010 bola vznesená domnienka, že raptorex môže byť v skutočnosti len mláďaťom veľkého tyranosaurida rodu Tarbosaurus. V tom prípade by musel byť prehodnotený jeho geologický vek, a to znížilo vek asi na 70 miliónov rokov. S týmto záverom však mnohí paleontológovia nesúhlasia. Vedecká štúdia z júna roku 2011 tento záver podporuje - Raptorex má byť skutočne len mláďaťom obrieho Tarbosaura.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Raptorex na českej Wikipédii.
  1. SERENO, P., TAN, L.; BRUSATTE, S. L.; KRIEGSTEIN, H. J.; ZHAO, X.; CLOWARD, K. Tyrannosaurid skeletal design first evolved at small body size. Science, 2009, roč. 326, čís. 5951, s. 418–42. DOI10.1126/science.1177428.
  2. ANSARI, Azadeh. Tiny T. rex fossil discovery startles scientists [online]. CNN.com, 17. September 2009, [cit. 2011-10-25]. Dostupné online. (anglicky)
  3. FOWLER, D.W., WOODWARD, H.N.; FREEDMAN, E.A.; LARSON P.L.; HORNER J.R. Reanalysis of “Raptorex kriegsteini”: A Juvenile Tyrannosaurid Dinosaur from Mongolia. PLoS ONE, 2011, roč. 6, čís. 6, s. e21376. DOI10.1371/journal.pone.0021376.