Rasputin (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rasputin
Originálny názov Rasputin: Dark Servant of Destiny
Žáner Biografia, Dráma
Dĺžka 135 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk Anglický
Rok 1996
Dátum uvedenia 23. marec 1996
Spoločnosť HBO
Filmový štáb
Réžia Uli Edel
Scenár Peter Pruce
Produkcia Nick Gillott
David R. Ginsburg
David Kirkpatrick
Galina Tuchinsky
Hudba Brad Fiedel
Herecké obsadenie

Rasputin (Rasputin: Dark Servant of Destiny) 1996, je biografiou ruského mystika Rasputina spracovanou z pohľadu chlapca, ktorým je cárovič, ktorý príbeh rozpráva. Vo filme predviedli výborne výkony Alan Rickman ako Rasputin, Ian McKellen ako cár Mikuláš II., a Greta Scacchi ako cárovná, matka chorého chlapca. Dôkazom toho je množstvo nominácii a tri Zlaté glóbusy ktoré film získal.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Film začína na Sibíri, kde je asi 10-ročný Rasputin skúšaný dedinčanmi pre svoje jasnovidecké schopnosti. Rasputin prekvapuje, keď miestneho boháča označí za zlodeja koní. Je za to potrestaný. V zapätí sa dej filmu posunie asi o desať rokov do podobnej situácie, kde Rasputin vezie na sánkach náklad a je dotazovaný čoby jasnovidec. Odpoveď nenachádza a dochádza ku konfliktu; keď osamie, uvidí Pannu Máriu, ktorá mu povie čo má ďalej robiť.

Tak Rasputin prichádza do Petrohradu, kde miestnemu kňazovi tvrdí, že videl Pannu Máriu a ona mu prikázala prísť. Kňaz sa dotkne jeho čela na mieste kde sa Rasputina údajne dotkla Panna Mária a uverí mu.
Odporučí Rasputina cárovnej, ktorá sa trápi pre chorého syna, cároviča. Ten trpí hemofíliou, nehoja sa mu rany, krváca, lieky mu nepomáhajú. Cárovná v zúfalstve skúša všetko a tak napriek námietkam cára púšťa opitého Rasputina k chlapcovi. Chlapcovi sa hneď druhý deň zázračne polepší, čo doktor obhajuje tým, že zabral nový liek, ktorý nasadil pred týždňom. Cárovná ale verí, že chlapca vyliečil Rasputin a tak sa Rasputin dostáva do priazne cára, cárovnej, do ich domu, kde stoluje spolu s celou cárovou rodinou. Je očarujúco prostý, úprimný, ľudský, pokorný a pritom posadnutý sexom a pitím.

Rasputinova biografia hovorí o jeho veľkom politickom vplyve na cára. Film však obsahuje len málo pasáži s politickou témou, venuje sa hlavne promiskuitnému a búrlivému spôsobu života, ktorý Rasputin viedol a pre ktorý na neho cár opakovane zanevrel. Rasputin sa nakoniec vždy vrátil, pretože chorý cárovič ho potreboval. Zdravotný stav sa mu niekoľkokrát zhoršil a vždy mu pomohol práve len on.

Revolucionári sa búria viac a viac a Rasputin pridáva na cárovej nepopularite a to nie len u ľudu, ale aj u šľachty. Zo značnej časti šľachtičných si urobil súkromný hárem a káže o voľnej láske. Medzitým priznáva cárovnej, že Pannu Máriu nevidel očami, ale len v mysli a tým stráca jej priazeň.

A tak sa šľachta rozhodne Rasputina zbaviť. Ten tuší svoj koniec a tak cárovi, ktorý je na fronte v Prvej svetovej vojne napíše list, v ktorom píše o svojej smrti, ktorá bude aj jeho koncom. Ešte v ten večer sa ho pokúsia opakovane zavraždiť.

Téma, biografia aj podanie historických faktov v tomto filme je stvárnené presvedčivými hereckými prevedeniami. Pôsobivosť filmu umocňuje nevinnosť chlapca, ktorý celý príbeh sprevádza rozprávaním, ako vníma on dianie okolo seba, dianie, ktoré nakoniec skončilo vyvraždením celej cárskej rodiny.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

O filme Rasputin na ČSFD

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rasputin: Dark Servant of Destiny na anglickej Wikipédii.